Χίος

Greek

Αμανή

Greek

Η κωμόπολη της Βολισσού, κτισμένη στις πλαγιές ομαλού λόφου στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, συγκεντρώνει γύρω της μια συστάδα παλαιών αγροτοκτηνοτροφικών χωριών που μαζί της αποτελούν το Δήμο Αμανής. Χωρισμένη σε τρεις ενορίες με μεγάλες και αξιόλογες εκκλησίες η Βολισσός διατηρεί τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της μικρής πόλης σε συνδυασμό με την πρωτόγονη και αρχαιοπρεπή μέθοδο κτισίματος που συναντάμε στα γύρω χωριά.

Read More

Μόστρα των Θυμιανών

Greek

 

Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο Μ.Ε.Ο.Θ. και τα Θυμιανά  γιορτάζουν τη Μόστρα τους.

Ένα έθιμο από τα βάθη του Μεσαίωνα. Τότε που οι Μπαρμπαρέσοι πειρατές λεηλάτησαν και κούρσευαν τα νησιά μας.

 

Λίγο Ιστορία ….

Read More

Κεντρική Χίος

Greek

Ανάβατος: Απλοί ορθογώνιοι όγκοι στην κορυφή ενός βράχου, στο ίδιο χρώμα με αυτόν, έτσι ώστε αυτός ο εγκαταλελειμμένος οικισμός να μην ξεχωρίζει από το περιβάλλον του, είναι η πρώτη εντύπωση που δίνει ο Ανάβατος. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, ήταν ένα αμυντικό οχυρό δύσκολα προσβάσιμο. Γραπτές ιστορικές πηγές για να οδηγήσουν με ασφάλεια στη χρονολογία ίδρυσής του δεν υπάρχουν.

Read More

Ψαρά

Greek

Τα Ψαρά είναι ένα μικρό νησάκι ΒΔ της Χίου, με 420 κατοίκους περίπου. Στη θέση Αρχοντίκι, δυτικά του νησιού, αρχαιολογικές έρευνες έφεραν στο φως Μυκηναϊκούς τάφους, των οποίων τα πολύτιμα ευρήματα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου.

Read More

Έθιμα & Παραδόσεις

Greek

Ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα παλιό Βρονταδούσικο έθιμο που έχει τις ρίζες του στους χρόνους της τουρκικής κατοχής. Οι Βρονταδούσοι για να συμμετάσχουν κατά εντυπωσιακότερο τρόπο στον εορτασμό του Πάσχα, καθιέρωσαν το φαντασμαγορικό τούτο έθιμο.  

Read More

Κάμπος Χίου

Greek

Ο κάμπος της Χίου αποτελεί μια θαυμάσια πεδιάδα εσπεριδοειδών, νότια της πόλης. Με μια ιστορία αιώνων και με επιρροές από τους Γενοβέζους, τους Φράγκους και τους Τούρκους, η πεδιάδα του κάμπου μια μοναδικής από αρχιτεκτονικής, περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αξίας περιοχή. Εκεί ευδοκιμούν τα μοναδικά μανταρίνια της Χίου, τα πορτοκάλια και άλλα είδη εσπεριδοειδών. 

Read More

Πόλη της Χίου

Greek

Η Χίος, το νησί της μαστίχας και του Ομήρου, απέκτησε στην πορεία μέσα στους αιώνες υπέροχα μνημεία που μαρτυρούν τη μακραίωνη ιστορία της και την συμβολή της στον πολιτισμό, την ναυτιλία και το εμπόριο, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η πρωτεύουσα της Χίου η <<Χώρα>> όπως την αποκαλούν, είναι κτισμένη στην ανατολική πλευρά του νησιού απέναντι από τις ακτές τις Μικράς Ασίας και στην ίδια θέση της Ιωνικής πόλης όπως δείχνουν ίχνη από τα τείχη.

Read More
Subscribe to RSS - Χίος