Ακολουθώντας τους Δρόμους του Κρασιού στην ΑΜΑΝΗ

Ακολουθώντας τους Δρόμους του Κρασιού στην ΑΜΑΝΗ

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Εκδρομής: 

 

Σάββατο 26 Μαϊου 2018

Ξεκινώντας από το ξενοδοχείο Ζορμπάς και μετά από το Ελληνικό παραδοσιακό πρωινό που θα μας προσφερθεί ανεβαίνουμε για να γνωρίσουμε τη Βολισσό το κεφαλοχώρι της Αμανής.

 

Εδώ θα περιηγηθούμε στα σοκάκια του χωριού, θα ακούσουμε ιστορίες και μύθους της Βολισσού από την αρχαιότητα και το Μεσαίωνα θα επισκεφθούμε κάποιες από τις πάρα πολλές εκκλησίες και εξωκλήσια του χωριού. Θα δούμε την αρχιτεκτονική των σπιτιών που δεν αποτυπώνετε η ίδια σε όλο το χωριό και θα εξηγήσουμε τους λόγους. Θα μιλήσουμε με ντόπιους για την ιστορία τους και τις συνήθειες τους.

 

Θα ανέβουμε στο κάστρο να θαυμάσουμε την υπέροχη θέα.

 

Θα γνωρίσουμε το τελευταίο σαγματοποιό της Χίου και θα μυηθούμε στα μυστικά μιας τέχνης που χάνεται. Θα γνωρίσουμε τον φούρναρη του χωριού που επιμένει παραδοσιακά να ψήνει ψωμί στο ξυλόφουρνο.

 

Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε το Σχολείο της Βολισσού, ένα αρχιτεκτονικό στολίδι της περιοχής, πνεύμονα παιδείας και πολιτισμού σήμερα χάρη στις άοκνες προσπάθειες του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού.

 

Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να ακολουθήσουν τον συνοδό τους στον Μαλαγκιώτη για μια εύκολη πεζοπορική διαδρομή μήκους 4 χλμ μέρος του Δικτύου Μονοπατιών της Αμανής.

 

Προαιρετικά, γεύμα στα γραφικά ταβερνάκια της περιοχής.

 

Επιστροφή στο ξενοδοχείο και ελεύθερο απόγευμα.

 

Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Μετά το πρωινό θα ξεκινήσουμε για το χωριό Εγρηγόρος όπου βρίσκονται το Οινοποιείο Αριούσιος και το εστιατόριο Αριουσία Χώρα που συμμετέχουν στην Πανευρωπαϊκή Γιορτή Κρασιού: “Ανοιχτές Πόρτες 2018”.

 

Εκεί θα μυηθούμε στα μυστικά και θα εντρυφήσουμε στα αρώματα του κρασιού. Θα ξεναγηθούμε στους αμπελώνες και στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου, θα παρακολουθήσουμε την προβολή του ντοκιμαντέρ Αριούσιος οίνος και θα απολαύσουμε την έκθεση φωτογραφίας: Στ΄ αμπέλι το σταφύλι, στο ποτήρι το κρασί.

 

Η Sommelier μας θα μας οδηγήσει μέσα από τα μυστικά του κρασιού και θα συμμετάσχουμε (όσοι επιθυμούν) σε έναν διαγωνισμό “Blind Taste” με έπαθλα ετικέτες του οινοποιείου.

 

Μπορείτε να συμμετάσχετε (προαιρετικά) σε γευσιγνωσία των κρασιών με εκλεκτούς μεζέδες και γεύμα στο εστιατόριο στον χώρο του οινοποιείου.

 

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας ο συνοδός μας θα μας περπατήσει στο μονοπάτι Εγρηγόρος – Αγιάσματα, μια εύκολη πεζοπορική διαδρομή 4,2 χλμ, μέρος του Δικτύου Μονοπατιών Αμανής. Η επιστροφή στο οινοποιείο θα γίνε οδικώς είτε με πεζοπορία για όσους επιθυμούν.

 

Μετά το γεύμα, επιστροφή στο ξενοδοχείο και ξεκούραση με ελεύθερο απόγευμα.

 

Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Μετά το πρωινό θα αναχωρήσουμε για το Άγιο Γάλας. Θα παρακολουθήσουμε την λειτουργία του Αγίου Πνεύματος και με την λήξη της μπορούμε να απολαύσουμε τον καφέ μας (προαιρετικά) στο παραδοσιακό καφενείο.

 

Θα ξεναγηθούμε στο Σπήλαιο του Αγίου Γάλακτος και την Παναγιά την Αγιογαλούσαινα.

 

Θα περιηγηθούμε στις υπαίθριες και στεγασμένες εκθέσεις και θα επισκεφτούμε τον ναό του Άγιου Θαλαλαίου με το παλαιότερο ξυλόγλυπτο τέμπλο στη Χίο.

 

Θα περπατήσουμε το μονοπάτι που οδηγεί στον παλιό νερόμυλο με τον καταρράκτη που τρέχει όλο τον χρόνο και θα επιστρέψουμε στον Πολυχώρο για να ένα παραδοσιακό γεύμα με τοπικές λιχουδιές και χειροποίητους μεζέδες (για όσους το επιθυμούν).

 

Επιστροφή στο ξενοδοχείο και ελεύθερο απόγευμα ή θα αρχίσουμε τις διαδικασίες αναχώρησης για όσους επιστρέφουν. 

 

Τέλος Εκδρομής.