Αμανή

Greek

Η κωμόπολη της Βολισσού, κτισμένη στις πλαγιές ομαλού λόφου στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, συγκεντρώνει γύρω της μια συστάδα παλαιών αγροτοκτηνοτροφικών χωριών που μαζί της αποτελούν το Δήμο Αμανής. Χωρισμένη σε τρεις ενορίες με μεγάλες και αξιόλογες εκκλησίες η Βολισσός διατηρεί τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της μικρής πόλης σε συνδυασμό με την πρωτόγονη και αρχαιοπρεπή μέθοδο κτισίματος που συναντάμε στα γύρω χωριά. Ένα αξιόλογο μεσαιωνικό Κάστρο στέφει τη Βολισσό, ενώ φρουριακά χαρακτηριστικά διατηρούνται στη συνοικία του Πύργου. Αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το κτήριο του Γυμνασίου της Βολισσού των αρχών του 20ού αιώνα, που στεγάζει μέχρι σήμερα την ολοένα ελαττωμένη μαθητιώσα νεολαία της Αμανής.

Το τοπίο εδώ είναι καθαρά μεσογειακό. Πεντακάθαρες και πολύ ήσυχες και γραφικές είναι οι παραλίες της περιοχής Μάναγρος, Λευκάθια, Λήμνος και το λιμάνι των Λιμνιών.

Η περιοχή είναι μαγευτική και σχετικά καλά διατηρημένη.

Μετά την παραλία της Λήμνου πάνω σε επίσης μαγευτική παραλία βρίσκεται το προσκύνημα και η Εκκλησία της Αγίας Μαρκέλλας της Χιοπολίτιδος. Η πιο δημοφιλής από τους τοπικούς Αγίους η Αγία Μαρκέλλα, προσελκύει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πλήθη προσκυνητών. Η μνήμη της εορτάζεται στις 22 Ιουλίου, μέρα παγχιακής αργίας και μεγάλου εορτασμού. 

Τα χωριά της Κατάβασης, τα Φυτά, τις Κηπουριές, τα Διευχά. Πολύ κοντά στα βρίσκεται η μοναδική Μονή Μουνδών, σήμερα ακατοίκητη αλλά για αιώνες το κέντρο της περιοχής. Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, καταγραφή με ωραιότερες τοιχογραφίες.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν η Πυραμά με κεντρικό οχυρό πύργο, η Παρπαριά, το Μελανειός και κυρίως το Άγιο Γάλας, μεσαιωνικό χωριό που συνδυάζει τη γενοβέζικη οχύρωση με την απλή τοπική αρχιτεκτονική.

Το Σπήλαιο στο Άγιο Γάλας, που χρησιμοποιείται συνεχώς από τον άνθρωπο από τα νεολιθικά χρόνια. Σήμερα στο σπήλαιο είναι ενσωματωμένος ο Βυζαντινός Ναός της Παναγίας, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εκκλησίες του Αγίου Θαλελαίου και της Αγίας Παρασκευής.

Προχωρώντας μέσα σε πυκνή βλάστηση περνάμε από τα Νενητούρια, τα Κουρούνια με την ενδιαφέρουσα εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και μικρό Εκκλησιαστικό Μουσείο, τα Αφροδίσια, τον Εγρηγόρο και την Κέραμο με τα’ Αγιάσματα και τις θερμές Ιαματικές πηγές.μονίου. Στην περιοχή της Αμανής βρίσκεται και ο έρημος σήμερα οικισμός  της Παλαιάς  Ποταμιάς και Ταμάρκου, οχυρό μεσαιωνικό χωριό με κεντρικό πύργο.