Εκδρομή στα Μαστιχοχώρια / Νότια Χίος

Εκδρομή στα Μαστιχοχώρια / Νότια Χίος

 

Αναχώρηση νωρίς το πρωί για να γνωρίσουμε το Νότιο τμήμα του νησιού. Θα περάσουμε από την περιοχή του Κάμπου με τα μοναδικά Αρχοντικά από την εποχή των Γενουατών.Ο Κάμπος, είναι ιδιαιτέρου φυσικού κάλους αλλά και ξεχωριστής αρχοντικής φυσιογνωμίας. Είναι μια πολύ μεγάλη έκταση στην οποία κυριαρχούν τα εσπεριδοειδή. Η εικόνα που παρουσιάζει είναι μοναδική στα νησιά του Αιγαίου.  Εδώ υψώνονται περήφανα τα αρχοντικά σπίτια του Κάμπου. Φτιαγμένα από την περήφανη <<θυμιανούσικη>> κόκκινη πέτρα του νησιού αποτελούν μοναδικά δείγματα αρχιτεκτονικής. Πολλά από αυτά χτίστηκαν το 14ο αιώνα. Κάθε κτήμα αποτελεί και ένα αξιοθέατο. Ο Κάμπος με τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική και την ασυναγώνιστη γοητεία του κερδίζει πάντα τον απεριόριστο θαυμασμό των επισκεπτών. Αφήνοντας πίσω το Κάμπο, και κινούμενοι στον κεντρικό οδικό άξονα θα φτάσουμε στα Αρμόλια, χωριό γνωστό για τα κεραμικά του. Θα έχουμε μία σύντομη στάση να περιηγηθούμε στα σοκκακια του χωριού και να χαζέψουμε στα μαγαζάκια λαικής τέχνης των ντόπιων.

Επόμενη στάση στο Πυργί με τα μοναδικά ξυστά για καφέ. Μοναδικό δείγμα αυτό στον Ελλαδικό χώρο, δίνει ένα ξεχωριστό ύφος στο χωριό και συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών. Σημαντικά μνημεία είναι η βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, καθώς και οι άλλες εκκλησίες του χωριού. 

Ο δρόμος συνεχίζει για το Σπήλαιο των Ολύμπων, πλούσιο σε σταλακτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο. Συνεχίζουμε για τα Μεστά, το μεσαιωνικό καστροχώρι με την εκκλησία του Ταξιάρχη και τα στενά σοκάκια. Η περίτεχνη αρχιτεκτονική του πηγάζει από τη Βυζαντινή περίοδο και το ίδιο το χωριό είναι χτισμένο σαν ένα κάστρο. Τα σπίτια, μικρά και πέτρινα, χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, σχηματίζουν στην εξωτερική περίμετρο του οικισμού ένα ισχυρό προστατευτικό τείχος.

Η βόλτα στα μικρά σοκάκια του χωριού, κάτω από τις καμάρες που σχηματίζουν τα μπαλκόνια προσφέρει στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία.

Η εκδρομή καταλήγει στον Εμπορείο για φαγητό και μπάνιο στα Μαύρα Βόλια.