Εύβοια- Καρπενήσι

Εύβοια- Καρπενήσι

3ήμερο πρόγραμμα εκδρομής

Χαλκίδα – Άγιος Ιωάννης Ρώσος – Όσιος Δαυίδ – Αιδηψός/Αρκίτσα – Μονή Προυσού –

Καρπενήσι – Παναγία Δαμάστα – Άγ Πορφύριος – Αγ. Εφραίμ

 

Κυριακή 9/9/18 : Συγκέντρωση στο Λιμάνι μπροστά από το γραφείο μας Κανάρης Τουρς και στην συνέχεια επιβίβαση στο πλοίο της γραμμής και 21.30 αναχώρηση για Πειραιά. Διανυκτέρευση εν πλω.

Δευτέρα 10/9/18 : Άφιξη νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση για την πόλη της Χαλκίδας (στάση για καφέ και μικρή βόλτα) και στην συνέχεια αναχώρηση για το χωριό Προκόπι όπου θα επισκεφτούμε και θα προσκυνήσουμε το σκήνωμα του Αγίου Ιωάννη Ρώσου.  Ο Άγιος  γεννήθηκε περίπου το 1690 στην περιοχή της Μικράς Ρωσίας, σημερινής Ουκρανίας από χριστιανούς γονείς. Κατετάγη στο στρατό του Μεγάλου Πέτρου και πήρε μέρος στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο 1710-1711, όπου αιχμαλωτίστηκε και στη συνέχεια πουλήθηκε σαν σκλάβος σε ένα Τούρκο αξιωματικό που καταγόταν από το χωριό Προκόπι της Μικράς Ασίας. Έγινε γνωστός για την καλοσύνη, την ταπεινοφροσύνη και την ακλόνητη πίστη του. Το ιερό σκήνωμά του παραμένει άφθαρτο στο Νέο Προκόπι Ευβοίας και ο ίδιος θεωρείται θαυματουργός με πολλές μαρτυρίες να κάνουν λόγο για τη βοήθεια που προσφέρει στην ίαση ασθενών. Συνεχίζουμε την διαδρομή μας μέσα από τα καταπράσινα βουνά για να φτάσουμε και να προσκυνήσουμε την Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ όπου βρίσκεται στην καρδιά μιας όμορφης πυκνόφυτης έκτασης στην περιοχή μετά τις Ροβιές και είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Η διαδρομή ανάμεσα στο κατάμεστο από βλάστηση περιβάλλον, προσφέρουν ηρεμία και γαλήνη στους περιηγητές. Τέλος φτάνουμε στον Αγιόκαμπο όπου από εκεί θα πάρουμε το φερρυ για απέναντι στην Γλύφα και συνεχίζουμε για Καρπενήσι όπου και θα διανυκτερεύσουμε. Άφιξη στο ξενοδοχείο μας μέσα στην πόλη, τακτοποίηση στα δωμάτια, δείπνο και Διανυκτέρευση.

Τρίτη 11/9/18 : Σήμερα και μετά το πρωινό μας, επιβίβαση στο πούλμαν για να επισκεφτούμε και να προσκυνήσουμε την Μονή Προυσού όπου είναι χτισμένη σε ένα τοπίο επιβλητικό, σε απόκρημνη βραχώδη περιοχή και είναι κατάφυτη από έλατα. Η Ιερά Μονή Προυσού είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 23/8 (στην Απόδοση της Κοίμησης). Στα δυτικά του ναού, στη ρίζα του βράχου, υπάρχει κρύπτη διαμορφωμένη σε παρεκκλήσι. Οι σήμερα σωζόμενες τοιχογραφίες φιλοτεχνήθηκαν γύρω στο 1785. Μέσα στην κρύπτη διασώζονται στην εξωτερική πλευρά τοιχογραφίες του 13ου αιώνα, ενώ εσωτερικά υπάρχουν δύο στρώματα, από τα οποία το ένα χρονολογείται στα 1518. Πολύ αξιόλογο είναι και το ξυλόγλυπτο τέμπλο της κρύπτης που χρονολογείται στα 1810. Το σκευοφυλάκιο της Μονής περιέχει πλήθος πολύτιμων χειρόγραφων κωδίκων, εικόνες, ιερά σκεύη, λειψανοθήκες και βιβλία. Στην Μονή λειτουργεί ενδιαφέρον μουσείο με μέρος των θησαυρών όπως εικόνες από το 15ο και 16ο αιώνα, ιερά άμφια, αργυρά και χρυσά δισκοπότηρα, χειρόγραφοι κώδικες, τοπογραφημένα βιβλία και το σπαθί του Καραϊσκάκη. Επίσης φιλοξενεί την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας, η οποία είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Έξω από τη Μονή υπάρχουν δύο κάστρα αριστερά και δεξιά, οι «πύργοι του Καραϊσκάκη». Υπάρχει επίσης εκκλησάκι των Αγίων Πάντων που κτίστηκε το 1754. Τέλος, σώζεται πλήρως αναστηλωμένο το κτίριο που στέγασε επί Τουρκοκρατίας τη «Σχολή Ελληνικών Γραμμάτων» που λειτούργησε στη Μονή. Επιστροφή πίσω στο Καρπενήσι και ελεύθερος χρόνος για βόλτα και ξεκούραση. Δείπνο και Διανυκτέρευση. 

Τετάρτη 12/9/18 : Σήμερα μετά το πρωινό μας, αναχώρηση μαζί με τις αποσκευές μας για να πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής μας προς Λιμάνι Πειραιά αλλά στον δρόμο μας θα κάνουμε στάσεις για να επισκεφτούμε και να προσκυνήσουμε την Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας Φθιώτιδος όπου βρίσκετε πολύ κοντά στην πόλη της Λαμίας και είναι γυναικείο μοναστήρι. Επόμενη επίσκεψη στην Ιερά Μονή του Αγίου Πορφύριου στο Μήλεσι όπου είναι κοντά στον Ωρωπό και εκεί θα δούμε επίσης το Ιερό Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Αναχώρηση για την Νέα Μάκρη για να επισκεφτούμε και να προσκυνήσουμε την Ιερά Μονή του Αγίου Εφραίμ. Ο Άγιος Εφραίμ είναι ένας από τους «νεοφανείς αγίους» για τον οποίο δεν υπάρχουν ιστορικά γραπτά η άλλα ευρήματα και λέγεται ότι έζησε μεταξύ 1384 και 1426.                      Τέλος, φτάνουμε στο Λιμάνι του Πειραιά όπου θα επιβιβαστούμε στο πλοίο της γραμμής και στις 20.30 αναχώρηση για Χίο. Διανυκτέρευση εν πλω.

Για κρατήσεις, στο 22710 21463 & 2271042490