Κάμπος Χίου

Greek

Ο κάμπος της Χίου αποτελεί μια θαυμάσια πεδιάδα εσπεριδοειδών, νότια της πόλης. Με μια ιστορία αιώνων και με επιρροές από τους Γενοβέζους, τους Φράγκους και τους Τούρκους, η πεδιάδα του κάμπου μια μοναδικής από αρχιτεκτονικής, περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αξίας περιοχή. Εκεί ευδοκιμούν τα μοναδικά μανταρίνια της Χίου, τα πορτοκάλια και άλλα είδη εσπεριδοειδών. 

Τόπος ευλογημένος με πλούσιο έδαφος και άριστο μεσογειακό κλίμα το οποίο ευνοεί την παραγωγή πολλών διαφορετικών ποιοτικών προϊόντων.

14ος αιώνας: Οι Γεβοβέζοι, τότε κατακτητές του νησιού, αφού διαπιστώνουν τη δυναμική που κρύβει το νησί, δοκιμάζουν με μεγάλη επιτυχία την καλλιέργια εσπεριδοειδών στον Κάμπο της Χίου, εύφορη περιοχή στο κέντρο του νησιού, το οποίο πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε εύφορο πορτοκαλεώνα. Η καλλιέργεια του πορτοκαλιού αρχικά, και του μανταρινού μεταγενέστερα, εξελίχθηκε σε βασική πηγή πλούτου και φήμης για το νησί και τους ντόπιους αριστοκράτες, οι οποίοι ασχολήθηκαν με το εμπόρειο των εσπεριδοειδών. Τα χιώτικα εσπεριδοειδή αντιμετοπίζονται από τις διεθνείς αγορές ως προϊόν πολυτελείας για αυτό και τυλίγονται ένα - ένα με το χέρι σε ριζόχαρτα με χρυσοτυπωμένο το λογότυπο της κάθε φίρμας και κατόπιν τοποθετούνταν προσεκτικά σε τελάρα με προορισμό τις ευρωπαϊκές και όχι μόνο μεγαλουπόλεις.

Μέχρι τα πέρατα του κόσμου ήταν γνωστός ο Κάμπος Χίου ώς κήπος εσπεριδοειδών στρωμένος με βοτσαλωτές αυλές, πετρόκτιστες στέρνες, εντυπωσιακά αρχοντικά γενοβέζικης αρχιτεκτονικής - που διασώζονται έως και σήμερα, ψηλούς μαντρότοιχους που προστάτευαν τα δέντρα από τον αέρα.