Μοναστήρια & Εκκλησίες

Greek

      Γεμάτη από ξωκλήσια και ναούς, όπως κάθε νησί, έχει να επιδείξει κάτι παραπάνω όσον αφορά τη βυζαντινή τέχνη. Στο κέντρο του νησιού, η Μονή της Χίου με τα εξαίρετα ψηφιδωτά της είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία (11ου αιώνα) μεσοβυζαντινής τέχνης σε όλη την Ελλάδα.

Αγία Μαρκέλλα η Χιοπολίτισα

H Αγία Mαρκέλλα γεννήθηκε και έζησε κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα στη Βολισσό της Χίου. Ανατράφηκε ως Χριστιανή από τη μητέρα της παρόλο που ο πατέρας της ήταν ειδωλολάτρης.

Περίπου στα 18α γενέθλιά της, ο πατέρας της την ανάγκασε με πολύ σκληρό τρόπο και με απειλές να γίνει ειδωλολάτρης. Φοβισμένη, διέφυγε στα κοντινά βουνά και κρύφθηκε σε έναν θάμνο. Ο πατέρας της την βρήκε, με τη βοήθεια ενός βοσκού και έβαλε φωτιά στο θάμνο για να την αναγκάσει να παρουσιαστεί.

Η Μαρκέλλα έτρεξε στη θάλασσα για να σωθεί αλλά ο πατέρας της την στόχευσε με το τόξο του και με ένα βέλος την πλήγωσε. Το αίμα της Αγίας έβαψε τους βράχους και αυτή την ημέρα, την ημέρα της εορτής της, το αίμα της γίνεται ορατό σε αυτούς τους βράχους. Όταν τραυματίστηκε, προσευχήθηκε στον Ιησού Χριστό να την κρύψει. Ένας βράχος άνοιξε και έκρυψε το σώμα της μέσα, αλλά όχι το κεφάλι της. Ο πατέρας της την αποκεφάλισε και έριξε το κεφάλι στη θάλασσα, το οποίο βγήκε στην παραλία της Κώμης. Ο βράχος αυτός αναβλύζει έως τις μέρες μας Αγίασμα.

Μαρτυρίες πιστών αναφέρουν ότι η εικόνα της είναι θαυματουργή και πως όταν ο ιερέας στις 22 Ιουλίου, που εορτάζεται η μνήμη της.

Νέα Μονή  

Το σπουδαιότερο Βυζαντινό μνημείο του νησιού και από τα καλύτερα στο είδος του μέσα στον Ελλαδικό χώρο. Χτίστηκε το μΧαπό τον Αυτοκράτορα Κων/νο Θ΄ τον Μονομάχο, ύστερα από την θαυματουργική εύρεση της Εικόνας της Θεοτόκου, από τους τρείς Χιώτες μοναχούςΝικήτα, Ιωάννη και Ιωσήφ μέσα στην άφλεκτη μυρσυνιά. Ο Μονομάχος συνδέθηκε με την Μονή και την προστάτευσε με προνόμια ύστερα από την επαλήθευση των Μοναχών οτι θα επανέλθει από τη Λέσβο, όπου βρίσκονταν εξόριστος για να βασιλεύσει και πάλι στη Βασιλέυουσσα. Την εποχή της ακμής, αριθμούσε γύρω στους 800 Μοναχούς που έμεναν στα εντός και εκτός των τειχών κελλιά τους.

Τα ατόφια σε Βυζαντινή τέχνη ψηφιδωτά , μοναδικά στον κόσμο, έχουν δώσει οικουμενική αίγλη στη Μονή. Στο μουσείο της Μονής φυλλάσονται σπουδαία εκκλησιαστικά κειμήλια, μεταξύ των οποίων και ο περίφημος Χρυσοκέντητος Τάπητας με περιπετειώδη και θαυματουργική ιστορία.

Το Μοναστήρι γιορτάζει στις 23 Αυγούστου, το δεύτερο παγχιακό Προσκύνημα. Πλήθος κοσμου συρρέει για να προσκυνήσει το Ιστορικό και Θαυματουργικό εικόνισμα της Παναγίας της Νεαμονίτισσας, κατά την παράδοση έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, που βρίσκεται στο Τέμπλο του κύριου Ναού.

Μονή Αγίου Μηνά

Σε γραφική λοφοκορφή έξω από το Νεχώρι, ιδρύθηκε η Μονή το 1572-1595 από τον παπά Νεόφυτο Κούμανο και το γιό του παπά Μηνά. Στην Τουρκοκρατία διατηρούσε Σχολείο και αξιόλογη Βιβλιοθήκη. Η Μονή είναι γνωστή στην παγκόσμια ιστορία το ολοκαύτωμα του 1822 , όπου πλήθος Χίων σφαγιάσθηκαν ή κάηκαν στο Ναό. Και σήμερα στις πλάκες του δαπέδου του Ναού υπάρχουν τα ίχνη από τα αίματα των θυμάτων. Σωρεία από τα οστά φυλάσσονται στο Οστεοφυλάκιο των 40 Μαρτύρων, στην αυλή του Μοναστηριού.

Μονές στην Κεντρική Χίο. 

1. Ι. Παρθενώνας Παναγίας Βοήθειας

2. Ι. Μονή Κουρνά

3. Ι. Σκήτη του Αγίου Μάρκου

4. Ι. Σκήτη Αγίων Πατέρων 

5. Ι. Νέα Μονή

Προς τα Νοτιόχωρα

1. Ι. Παρθενώνας Αγ. κωνσταντίνου και Ελένης

2. Ι. Μονή Αγ. Αναργύρων Θυμιανών

3. Ι. Μονή Αγίου Μηνά

4. Ι. Ησυχαστήριο Αγίας Σκέπης

5. Ι. Μονή Πλακιδιώτισσας

6. Ι. Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νενήτων

7. Ι. Μονή Αγίας Ματρώνας

8. Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής

9. Ι. Μονή Αγίου Γεωργίου Πυργίου

Προς τη Βόρεια Χίο 

1. Ι.Μονή Αγίου Γεωργίου Ρεστών

2. Ι. Μονή Αγίου Στεφάνου Βροντάδων

3. Ι. Μονή Μυρσινιδίου

4. Ι. Μονή Πέρα Παναγίας καρδαμύλων

5. Ι. Μονή Μουνδών