Μόστρα των Θυμιανών

Greek

 

Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο Μ.Ε.Ο.Θ. και τα Θυμιανά  γιορτάζουν τη Μόστρα τους.

Ένα έθιμο από τα βάθη του Μεσαίωνα. Τότε που οι Μπαρμπαρέσοι πειρατές λεηλάτησαν και κούρσευαν τα νησιά μας.

 

Λίγο Ιστορία ….

Μια τυρινή Παρασκευή οι Θυμιανούσοι ειδοποιούνται από τους φύλακες στις βίγλες ότι πλησιάζει πειρατικό καράβι. Αποφασίζουν  να τους αντιμετωπίσουν και στήνουν ενέδρα σε ένα στενό πέρασμα τον «Στένακα» Εκεί γίνεται φονική μάχη, οι Θυμιανούσοι κατατροπώνουν τους πειρατές και τους πετούν στη θάλασσα. Γυρίζουν πίσω στο χωριό κρατώντας κλαδιά ελιάς και φωνάζοντας “βρε βρε Μωρή Μωρή”. Οι αιχμάλωτοι κρεμάζονται και μουστρώνονται επί τρεις ημέρες στην κεντρική πλατεία του χωριού. Οι Θυμιανούσοι γιορτάζουν την νίκη τους επί τρείς ημέρες.

Σήμερα

Από τότε μέχρι και σήμερα γιορτάζουν αυτή τη νίκη. Η μάχη αποτυπώνεται μέσα από τα χορευτικά βήματα ενός πολεμικού χορού, το «Ταλίμι». Τα όργανα που συνοδεύουν τα βήματα παγιαύλι και τουμπί παίζουν έντονους και ζωηρούς  ρυθμούς που μας ξεσηκώνουν.

Την Τυρινή Παρασκευή το βράδυ το ανέβασμα της Μόστρα έχει χρώμα Διανυσιακό. Κουδουνάτοι  ντυμένοι με ποικιλόμορφα ρούχα και έχοντας καλυμμένο το πρόσωπο με μουτσούνες (μάσκες)  για να κρύβουν την πραγματική ταυτότητα τους, κρατούν ξύλα μπαστούνια μαγκούρες για να χορέψουν το Ταλίμι όπως είθισται και περιφέρονται ανάμεσα στον κόσμο με πειράγματα και αστεία.  Έπειτα ακολουθεί λαϊκό γλέντι στο δημοτικό σχολείο.

Την Τυρινή Κυριακή το χωριό φοράει τα καλά του! Μεγάλοι και μικροί ντυμένοι βρακάδες και Πειρατές ξεκινούν το πρωί από τα ξωκλήσια του Αγίου Δημητρίου Κτηστών και Αγίου Ιωάννου Στενακούσων και αφού παρακολουθήσουν τη λειτουργία και αποδώσουν φόρο τιμής στους νεκρούς κατεβαίνουν χορεύοντας το Ταλίμι  προς το χωριό.  Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται για να δει την αναπαράσταση της ηρωικής εκείνης μάχης να ακούσει τα χτυπήματα των σπαθιών και τις πολεμικές ιαχές των μαχητών.

 

Σκληρή Δουλειά και με μεράκι …

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, εθελοντές κάθε απόγευμα με μεράκι και αγάπη για το έθιμο δουλεύουν για να φτιάξουν τα κουστούμια των πληρωμάτων και ευφάνταστα άρματα.

Ταυτόχρονα με μαθήματα χορού Ταλιμι και δετού αλλά και μουσικών οργάνων διασφαλίζεται  συνέχεια του εθίμου από γενιά σε γενιά.

Η Μόστα το μεγαλύτερο καρναβάλι του ΒΑ Αιγαίου είναι το ραντεβού με την παράδοση και την ιστορία του τόπου μας αλλά ταυτόχρονα και το δώρο μας στη σημερινή κοινωνία  με το γέλιο μας  και τη θετική μας άποψη για τη ζωή είναι μια τονωτική ένωση και χαρούμενη ανάπαυλα στην καθημερινότητα .

 Ελάτε να διασκεδάσετε μαζί μας !