Οινούσσες

Greek

Το νησί των Καραβοκύρηδων 

Λίγα Λόγια ...

Οι Οινούσσες ( ή Εγνούσα) είναι συγκρότηαμ επτά μικρών νησιών  9 ΒΑ της Χίου. Κατοικείται το μεγαλύτερο από αυτά, οι Οινούσσες όπως όλοι έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε. Στην αρχαιότητα το νησί ήτραν φημισμένο για το καλό κρασί του και πιστεύεται ότι από τη ρίζα  οίνος προέρχεται το όνομα του.    

Πλήθως εφοπλιστικών οικογενειών που κατάγονται από εδώ, έχουν καταφέρει να την κάνουν γνωστή στα πέρατα του κόσμου και να της δώσουν παγκόσμια φήμη. Είναι ένα ζωντανό νησί κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου μαζεύονται Εγνουσιώτες από διάφορα μέρη, για παραθερισμό.

 

Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών ...

Το Ναυτικό Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο του λιμανιού, επί της παραλιακής οδού, πολύ κοντά στο σημείο πρόσδεσης του πλοίου. Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1965, για να στεγάσει μοντέλα πλοίων, μισομόντελα, πίνακες ζωγραφικής , ναυτικά όργανα, έγγραφα & βιβλί, όλα σχετικά με τη ναυτική παράδοση του τόπο. Όλα τα αντικείμενα της αρχικής συλλογής προέρχονται από δωρεές των οικογενειών του νησιού. Το Μουσείο στεγάζεται στο Μέγαρο Παντελή Αντ. Λαιμού, επίσης οικογενειακή προσφορά.

 

Παραλίες ...

Στις Οινούσσες υπάρχουν πολλές ήρεμες παραλίες ανάμεσα σε σκίνους και συκιές, σε εγκαταλελειμένες σκάλες αμπελιών που μαρτυρούν τους πολλούς αμπελώνες της περιοχής. " Μπιλάλι" , "Φασόλι" και η μεγαλύτερη αμμώδης παραλία τ' Απηγάνου , που διαθέτει και μικρή μαρίνα για σκάφη, είναι όλες ξεψωριστές και ειδυλλιακές. Ακολουθούν βορειότερα η " Φώκια" Χατζαλί και του Τσελεπή. Στα βόρεια του νησιού ο "Χόχλακας" , η " Κατσίκα" με δύσκολη πρόσβαση αό τον περιφεριακό δρόμο. Πανέμορφες και γραφικές και οι Ανατολικές Ακτές του Αγ. Γιάννη,ο όρμος του Φουρκερού, του Ασπαλ αθρόκαμπου, του Μάρμαρου, το Καμπί, και της Αλυκής.

 

Άγαλμα Οινουσιώτισσας ...

Στο λιμάνι της Οινούσσας ο επισκέπτης συναντάς το άγαλμα της Οινουσιώτισσας, μίας χάλκινης γοργόνας με στέμμα και ιστιοφόρο στο αριστερό χέρι, καθώς οι ελάχιστοι πόροι των νησιών έστρεψαν τους κατοίκους προς τη ναυτιλία.

    

Μετάβαση ... 

Οι Οινούσσες απέχουν 9 Ναυτικά μίλια από τη Χίο και μόλις 1 ώρα με καράβι από το λιμάνι της Χίου.  Μπορείτε να επισκεφτείτε το νησί είτε αυθημερόν. 

Για πληροφορίες για τα δρομολόγία, επικοινωνήστε μαζί μας, Kanaris Tours - 22710 42490 & 22710 21463 - Email info@kanaristours.gr

Διαβάστε περισσότερα για το αυθημερόν ταξίδι στις Οινούσσες..