Πόλη της Χίου

Greek

Η Χίος, το νησί της μαστίχας και του Ομήρου, απέκτησε στην πορεία μέσα στους αιώνες υπέροχα μνημεία που μαρτυρούν τη μακραίωνη ιστορία της και την συμβολή της στον πολιτισμό, την ναυτιλία και το εμπόριο, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η πρωτεύουσα της Χίου η <<Χώρα>> όπως την αποκαλούν, είναι κτισμένη στην ανατολική πλευρά του νησιού απέναντι από τις ακτές τις Μικράς Ασίας και στην ίδια θέση της Ιωνικής πόλης όπως δείχνουν ίχνη από τα τείχη. Η γνωριμία σας με την πόλη σάς επιφυλάσσει ένα ωραίο ταξίδι σε μνήμες και ιστορία. Στο κέντρο της πόλης είναι η κεντρική πλατεία <<Βουνάκι>> με ένα θαυμάσιο κήπο. Εδώ θα δείτε αγάλματα επιφανών Χιωτών με κυρίαρχο αυτό του Κωνσταντίνου Κανάρη, μεγάλου αγωνιστή της ελληνικής επανάστασης 1821. Σας περιμένει επίσης ένα υπαίθριο καφενείο και ένας θερινός κινηματογράφος.  Ξεκινώντας την διαδρομή σας από την κεντρική πλατεία έχετε να επιλέξετε πολλούς προορισμούς για να ανακαλύψετε τα αξιοθέατα αυτής της πόλης. Στο Ομήρειο πνευματικό κέντρο γίνονται εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, ενδιαφέρουσες ομιλίες και συνέδρια. Η πινακοθήκη στεγάζεται σε ένα κτήριο που ήτανε τα λουτρά της πόλης και φιλοξενεί ενδιαφέρουσες συλλογές. Μια επίσκεψη στο Βυζαντινό μουσείο θα σας δώσει πολλές πληροφορίες για την βυζαντινή περίοδο που είναι τόσο πλούσια στο νησί.

Το κάστρο είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης και ένα από τα λιγοστά κατοικημένα κάστρα στην Ελλάδα. Κτίστηκε την βυζαντινή εποχή και αποτέλεσε το διοικητικό κέντρο του νησιού. Κατά την διάρκεια της Γενοβέζικης κυριαρχίας γνώρισε μεγάλη ακμή. Υπήρξε πρότυπο αναγεννησιακής πόλης. Τα τείχη του άντεξαν πολλές επιδρομές Γενοβέζων, Ενετών και Τούρκων. Γύρω από το κάστρο υπάρχει τάφρος 60 μέτρων πλάτος και το φρούριο έχει εννέα πύργους. Μέσα σε αυτό μπορείτε να δείτε τη φυλακή του Μητροπολίτη της Χίου, που απαγχόνισαν οι Τούρκοι το 1822. Εκεί άλλωστε βρίσκονται και μνήματα των Τούρκων στρατηγών και ναυάρχων. Μέσα στο κάστρο βρίσκεται το μουσείο Ιουστινιάνη και άλλα αξιόλογα βυζαντινά μνημεία. Για την περιπλάνησή σας στο εμπορικότερο τμήμα της πόλης μπορείτε να έχετε σημείο αναφοράς το βασικό άξονα και πεζόδρομο <<Απλωταριά>>, που πήρε αυτό το όνομα επειδή οι έμποροι άπλωναν τα προϊόντα τους έξω από τα μαγαζιά τους. Δεξιά και αριστερά θα βρείτε μικρά στενά με εκατοντάδες μαγαζιά ποικιλία προϊόντων.  Στο τέλος του δρόμου <<Απλωταριά>>, σε ένα νεοκλασικό κτήριο, φιλοξενείτε το Ναυτικό μουσείο της Χίου, όπου θα ανακαλύψετε  τη μεγάλη ναυτική παράδοση της Χίου, γνωστή στον κόσμο όλο από τους μεγάλους εφοπλιστές που αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας. Προχωρώντας λίγα μέτρα πάνω στην οδό Φ.Αργέντη θα βρεθείτε στον Μητροπολιτικό ναό της Χίου και απέναντι από αυτόν στο ιστορικό λύκειο της Χίου. Λίγο πιο κάτω η βιβλιοθήκη <<Αδαμάντιου Κοραή>>, μια από τις μεγαλύτερες της Ελλάδος θεωρούνταν πριν την καταστροφή της Χίου. Το 1822, η σημαντικότερη βιβλιοθήκη της Ανατολής. Εκτός από τις σπάνιες εκδόσεις που δώρισε ο Κοραής, θα δείτε χειρόγραφα, λαογραφικό υλικό και άλλες σημαντικές συλλογές. Η βιβλιοθήκη, που περιλαμβάνει περίπου 130.000 τόμους, συνεχώς εμπλουτίζεται με αγορές και δωρεές. Απαραίτητη για την κατανόηση της ιστορίας της Χίου είναι επίσης η επίσκεψη σας στο Αρχαιολογικό μουσείο δίπλα, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Στο μουσείο εκτίθενται σημαντικά ευρήματα της προϊστορικής, αρχαϊκής και κλασσικής περιόδου, από ανασκαφές που έγιναν κατά καιρούς σε διάφορα σημεία του νησιού.

Η περιοχή που βρίσκεται στη νότια πλευρά της πόλης, γνωστή με το όνομα Κάμπος, είναι ιδιαιτέρου φυσικού κάλους αλλά και ξεχωριστής αρχοντικής φυσιογνωμίας. Είναι μια πολύ μεγάλη έκταση στην οποία κυριαρχούν τα εσπεριδοειδή. Η εικόνα που παρουσιάζει είναι μοναδική στα νησιά του Αιγαίου.  Εδώ υψώνονται περήφανα τα αρχοντικά σπίτια του Κάμπου. Φτιαγμένα από την περήφανη <<θυμιανούσικη>> κόκκινη πέτρα του νησιού αποτελούν μοναδικά δείγματα αρχιτεκτονικής. Πολλά από αυτά χτίστηκαν το 14ο αιώνα. Κάθε τμήμα αποτελεί και ένα αξιοθέατο. Ο Κάμπος με τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική και την ασυναγώνιστη γοητεία του κερδίζει πάντα τον απεριόριστο θαυμασμό των επισκεπτών. Βόρεια της πόλης της Χίου, 4 χιλιόμετρα περίπου, εκτείνεται η περιοχή του Βροντάδου κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, μετά το Νοσοκομείο της Χίου. Αξίζει να κάνετε μια βόλτα στις γειτονίες του Βροντάδου με την νησιώτικη αρχιτεκτονική και τους ανεμόμυλους δίπλα στην θάλασσα.  Το σημαντικότερο, η <<Πέτρα του Ομήρου>> ή <<Δασκαλόπετρα>>,  ένας λαξευμένος βράχος δίπλα στην θάλασσα, θεωρείται πως ήταν το διδασκαλείο του Ομήρου, του πρώτου και μεγαλύτερου ποιητή της Ευρώπης. Στην περιοχή υπάρχει η οργανωμένη παραλία Όρμος Λω και η παραλία της Δασκαλόπετρας. Το Βροντάδο είναι γνωστό και από το  <<Ρουκετοπόλεμο>>. Πρόκειται για ένα έθιμο που κάθε χρόνο, το βράδυ της Ανάστασης, προσφέρει ένα φανταστικό θέαμα, και κάνει το γύρο του κόσμου μέσω των τηλεοπτικών ειδήσεων την ημέρα του Ορθόδοξου Πάσχα. Ένα πλήρες οδικό δίκτυο συνδέει την πόλη της Χίου με 64 χωριά των 8 Δήμων και τις θαυμάσιες παραλίες του νησιού.