Τσεσμέ ( Παλιά Κρίνη)

Greek

 

Χτισμένο αμφιθεατρικά στην δυτικότερη άκρη της χερσονήσου Kara-burun (πρώην Ερυθραία), το Τσεσμέ βρίσκεται 90 χλμ. δυτικά της Σμύρνης ενώ απέχει από την Χίο 9 ν.μ.

Με εντυπωσιακά resorts, καθαρές παραλίες, μαρίνες γεμάτες κότερα και ιστιοπλοϊκά, παραδοσιακή αγορά, έντονη νυχτερινή ζωή, καφέ-μπαρ και παραλιακά ρεστοράν, το Τσεσμέ είναι ένας από τους αγαπημένους παραθεριστικούς προορισμούς των κατοίκων της Σμύρνης και συνάμα ένα δημοφιλές τουριστικό κέντρο για τους χιλιάδες ξένους επισκέπτες που κατακλύζουν τους καλοκαιρινούς μήνες.
 

Ιστορικά και σύγχρονα αξιοθέατα 
Tο γενοβέζικο φρούριο που υψώνεται προστατευτικά πάνω από τον χώρο του λιμανιού είναι το πιο αξιόλογο μνημείο της παραθαλάσσιας πολίχνης. Προσεκτικά αναπαλαιωμένο, το κάστρο του Τσεσμέ φιλοξενεί ένα μουσείο όπου μπορείτε να ενημερωθείτε για την ιστορία της πόλης, αλλά και της περιοχής γενικότερα. 

Ο κεντρικός πλακόστρωτος δρόμος της αγοράς, που ξεκινά από το ύψος του κάστρου, είναι το πιο πολυσύχναστο κομμάτι της πόλης. Αναπαλαιωμένα αρχοντικά, καταστήματα με σουβενίρ και τοπικά προϊόντα, παραδοσιακά καφενεία, ποικιλόμορφα εμπορεύματα και εστιατόρια με ντόπιες γεύσεις προσφέρουν την ευκαιρία για μια ευχάριστη βόλτα χαλάρωσης και κατανάλωσης στους τουρίστες, που δημιουργούν το αδιαχώρητο από το πρωί έως αργά το βράδυ. Στο μέσον περίπου του κεντρικού πεζόδρομου θα διακρίνετε τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Χαραλάμπους, που αποτελούσε κάποτε τον χώρο λατρείας των χριστιανών της πόλης. Σήμερα, η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους χρησιμοποιείται από τις δημοτικές Αρχές της πόλης ως εκθεσιακό κέντρο (γκαλερί) και χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Δύο εξίσου όμορφα σημεία της πόλης για περπάτημα, φαγητό, ποτό και ψυχαγωγία είναι ο κεντρικός παραλιακός δρόμος και οι εξαιρετικές εγκαταστάσεις της καινούργιας μαρίνας – για πολλούς είναι το μοντέρνο στολίδι του Τσεσμέ. 

Για σύντομες αποδράσεις, μπορείτε να επιλέξετε τις κοντινές κωμοπόλεις Alacati, Ilica και Urla. Ο παραθαλάσσιος οικισμός Alacati (11 χλμ. νοτιοανατολικά του Τσεσμέ) φημίζεται για την υπαίθρια αγορά του και τις γραφικές ταβέρνες του πάνω στο κύμα. Το μικρό τουριστικό θέρετρο Ilica (περίπου 7 χλμ. ανατολικά του Τσεσμέ) με τις ιαματικές πηγές του προσφέρεται για ηρεμία και χαλάρωση.

Αντίθετα, η πολύβουη Urla (52 χλμ. ανατολικά του Τσεσμέ) είναι ένα παραθεριστικό κέντρο με αρκετά έντονη ζωή που προτιμούν κυρίως οι ντόπιοι. Αν πάντως επισκεφθείτε την Urla (στα ελληνικά Βουρλά), αναζητήστε το σπίτι του νομπελίστα συγγραφέα Γεώργιου Σεφέρη, που λειτουργεί σήμερα ως ξενώνας («Hotel Yorgo Seferis Residence»). Εκτός από τόπο γέννησης του Σεφέρη, τα Βουρλά είναι επίσης η γενέτειρα της γνωστής Φιλιώς Χαϊδεμένου, που αφιέρωσε τη ζωή της στην διατήρηση της πολιτισμικής παράδοσης των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Δρομολόγια για τον Τσεσμέ

Εκδρομές για τον Τσεσμέ