3ήμερη Εκδρομή Στην Πάτμο ( 27/09 - 29/09 )

3ήμερη Εκδρομή Στην Πάτμο ( 27/09 - 29/09 )

 

Πρώτη Ημέρα

Συγκέντρωση στο λιμάνι της Χίου μπροστά από το γραφείο μας, επιβίβαση στο πλοίο Νήσος Ρόδος της εταιρείας Hellenic Sea Ways και αναχώρηση στις 08.10 για την Πάτμο. Η Πάτμος είναι μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1999 και ανακηρυγμένο ως «Ιερό Νησί» από τη Βουλή των Ελλήνων το 1981. Είναι το βορειότερο νησί στο συγκρότημα των Δωδεκανήσων, βορειοδυτικά της Λέρου και νοτιοδυτικά της Σάμου. Λόγω της άγριας γεωμορφολογίας της (νησί ηφαιστειογενές, έντονα βραχώδες), χρησιμοποιήθηκε από τους Ρωμαίους ως τόπος εξορίας. Έτσι βρέθηκε εκεί τον 1ο αιώνα μ.Χ. ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, εξορισμένος από τον αυτοκράτορα Δομιτιανό. Φτάνουμε στην Πάτμο και το λιμάνι της Σκάλας γύρο στις 15.00 το μεσημέρι. Θα έχουμε πούλμαν για την μεταφορά μας από το Λιμάνιτων αποσκευών μας στο ξενοδοχείο και εμείς θα περπατήσουμε γύρω στα 300μ όπου βρίσκετε το ξενοδοχείο μας. Τακτοποίηση στα δωμάτια και ξεκούραση. Ελεύθερο απόγευμα για βόλτα και εξερεύνηση της περιοχής της Σκάλας.  Διανυκτέρευση.

Δεύτερη Ημέρα

Μετά το πρωινό μας και γύρω στις 09.00 το πρωί, επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση για να περιηγηθούμε στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Η Μονή είναι χτισμένη σε διάταξη κάστρου στην καρδιά του νησιού, πάνω στη Χώρα. Ιδρύθηκε το 1088 από το μοναχό Χριστόδουλο το Λατρηνό αποτελώντας πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο του χριστιανισμού, ενώ μετά το 16ο αιώνα η έντονη πνευματική και οικονομική δραστηριότητά της επεκτάθηκε και στο υπόλοιπο νησί. Σήμερα, η Μονή αποτελείται από κτίσματα διαφορετικών ιστορικών περιόδων, τα οποία διαρθρώνονται περιμετρικά της οχυρωματικής της διάταξης και περιλαμβάνουν δέκα παρεκκλήσια και 99 κελιά. Ανάμεσα τους ξεχωρίζει η ομώνυμη βιβλιοθήκη, η οποία περιλαμβάνει 890 χειρόγραφους κώδικες και 13.000 έγγραφα που αφορούν την ιστορία της Μονής. Έπειτα  θα έχουμε αναχώρηση για να επισκεφτούμε το Ιερό Σπήλαιο της αποκάλυψης, μέσα στο οποίο ο Ευαγγελιστής Ιωάννης άκουσε τη φωνή του Θεού και έγραψε την Αποκάλυψη, αποτελεί σήμερα λατρευτικό χώρο ανοιχτό στο κοινό. Διαμορφωμένο σε χώρο λατρείας τον 11ο αιώνα από τον μετέπειτα Όσιο, μοναχό Χριστόδουλο το Λατρηνό, αποπνέει μια έντονα μυστικιστική ατμόσφαιρα, ενώ λέγεται ότι στους τοίχους του Σπηλαίου υπάρχουν τα αποτυπώματα του Ευαγγελιστή Ιωάννη. Στην συνέχεια αναχώρηση για επίσκεψη στο Γυναικείο Μοναστήρι του Ευαγγελισμού όπου βρίσκεται στο νοτιοδυτικό πλευρό της Χώρας. Η μονή ήταν αρχικά μικρό εκκλησάκι ερημητήριο μέχρι το 1631, όταν ένα ηγούμενος από το μοναστήρι του Άγιου Ιωάννη, ο Νικηφόρος ανακίνησε το κτήριο και το αφιέρωσε στον Λουκά τον Ευαγγελιστή. Το 1937 προστέθηκαν νέα κτίσματα από τον καλόγερο Αμφιλόχιο Μακρή ο οποίος και ίδρυσε την μονή του Ευαγγελισμού. Τέλος, θα έχουμε στάση σε κοντινή παραλία και ελεύθερο χρόνο και φαγητό (εξ ιδίων) πριν επιστρέψουμε το απογευματάκι πίσω στο ξενοδοχείο μας για ξεκούραση.

Τρίτη Ημέρα

Σήμερα νωρίς μετά το πρωινό μας, θα κάνουμε check out, και για όσους θελήσουν έχουμε προαιρετική εκδρομή στη ΛΕΙΨΩ. Κύριο νησί από το οποίο και προέρχεται το όνομα της συστάδας (Λειψοί – 24 νησίδες και 6 βράχοι) και βρίσκεται ανάμεσα στην Πάτμο και την Λέρο. Το πλοίο έχει αναχώρηση από Πάτμο στις 09.00 και η διαδρομή είναι γύρω στα 30 λεπτά. Ελεύθερος χρόνος εκεί για βόλτα και επίσκεψη στην Παναγία του Χάρου. Το 1600 μ.Χ. Μοναχοί από την Πάτμο φτάνουν στη Λειψώ και χτίζουν σε απόσταση 1χλμ την ομώνυμη Παναγία. Ο Ναός είναι χτισμένος σε ρυθμό βυζαντινό και ενώ το διάβα των αιώνων άφησε ανέπαφη την εκκλησία, ερήμωσε τα γύρω κελιά των μοναχών. Η πρωτότυπη και θαυματουργική εικόνα της «Παναγίας του Χάρου» ιστορείτε να κρατά το Χριστό όχι ως βρέφος αλλά κρεμάμενο νεκρό στο Σταυρό του μαρτυρίου. Και επειδή οι έννοιες νεκρός και Χάρος σχετίζονται, η εικόνα και γενικότερα η εκκλησία την ονόμασε έτσι. Πλήθος προσκυνητών έρχονται στις 23 Αυγούστου για να κλίνουν το γόνυ μπροστά στην εικόνα του θαύματος με το ακόλουθο ιστορικό: Τον Απρίλιο του 1943 η ευσέβεια μιας κοπέλας τοποθέτησε στην εικόνα άσπρους κρίνους. Αυτοί ξεράθηκαν όπως ήταν φυσικό. Μα ξαφνικά τον Ιούλιο οι αποξηραμένοι κρίνοι άρχισαν παράδοξα να αποκτούν χυμούς και μάλιστα όσο πλησίαζε η γιορτή της 23ης Αυγούστου έφτασαν να βγάζουν μπουμπούκια μυρωδάτα, ολοκληρωμένα την ημέρα του Πανηγυριού της. Το θαύμα αυτό πραγματοποιείται έως και σήμερα.

Αναχώρηση πάλι για την επιστροφή μας πίσω στην Πάτμο 15.00.

Για όσους δεν θελήσουν να πάνε στην προαιρετική εκδρομή, μπορούν να κάνουν check out στις 12.00 από το ξενοδοχείο και θα έχουν ελεύθερο χρόνο για μπάνιο, βόλτα στα σοκάκια της Σκάλας, ψώνια πριν την αναχώρηση τους πίσω για Χίο.

Το βράδυ θα έχουμε πούλμαν για την μεταφορά των αποσκευών μας από το ξενοδοχείο προς Λιμάνι όπου και θα επιβιβαστούμε στο πλοίο Νήσος Ρόδος της Hellenic Sea Ways και αναχώρηση στις 23.30 για Χίο. Αναμενόμενη ώρα άφιξης στην Χίο γύρω στις 07.10 της επόμενης ημέρας.

Κόστος κατ’ άτομο σε δίκλινο :  125,00 ευρώ

Στην τιμή περιλαμβάνονται:

  Εισιτήρια πλοίου Χίο-Πάτμο σε οικονομική θέση σαλόνι

  Εισιτήρια πλοίου Πάτμο-Χίο σε αριθμημένο κάθισμα

  Δύο (2) διανυκτερεύσεις με πρωινό στην Σκάλα.

 Πούλμαν για τις μεταφορές / περιηγήσεις στην Πάτμο

   

Δεν περιλαμβάνονται: είσοδοι σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, ενδιάμεση γεύματα, ποτά 

κατά την διάρκεια του προγράμματος και ότι  άλλο δεν αναφέρουμε στα περιλαμβανόμενα.