Εκδρομή στα Μαστιχοχώρια

Εκδρομές Χίος Μαστιχοχώρια

Διαδρομή: Αρμόλια-Πυργί-Μεστά-Μουσείο Μαστίχας-Εμπορειό

 

Περιγραφή Εκδρομής:

Περνώντας από τα αρχοντικά του Κάμπου με τη μοναδική τους αρχιτεκτονική φτάνουμε στα Αρμόλια. Το πρώτο από τα μαστιχοχώρια το οποίο θα επισκεφτούμε. Οι κάτοικοι του χωριού πέρα από την καλλιέργιεα της Μαστίχας επέδειξαν ιδιαίτερη δεξιοτεχνία στην κατασκευή και διακόσμηση πήλινων αντικειμένων, μια τέχνη την οποία ακόμα και σήμερα αρκετοί εξασκούν. Στο χωριό υπάρχουν μικρά πέτρινα σπίτια, σοκκάκια και καλντερίμια. Στην κεντρική εκκλησία του χωριού , αφιερωμένη στην Παναγία βρίσκεται τέμπλο το οποίο χρολογογείται από το 1744. Λίγο έξω από το χωριό υπάρχει τεχνική λίμνη η οποία εξυπηρετεί το πόστιμα των καλλιεργιών.

Επιβίβαση στο πούλμαν και συνεχίζουμε για το φημισμένο Πυργί. Πολλά έχουν γραφτεί για αυτό το χωριό στο πέρασμα των χρόνων. Εδώ φημολογείται ότι βρίσκεται το σπίτι στο οποίο έμεινε ο Χριστόφορος Κολόμβος κατά το πέρασμα του από τη Χίο σε αναζηση άξιων ναυτικών για τα ταξίδια του, ενώ επίσης βρίσκεται και το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, ρέπλικα του βυζαντινού μονασταστηίο της Χίου, της Νέας Μονής. Χρονολογείται από τα μέσα του 11ου αιώνα. Μα το βλέμμα του επισκέπτη πρώτα απ’ όλα πιάνουν τα περίτεχνα ξυστά στις προσόψεις των σπιτιών μέσα στο χωριό. Ζωγραφιστό χωριό αποκαλούν πολλοί το Πυργί. Αξίζει να περιπλανηθείτε στο χωριό και να θαυμάσετε τα σχέδια. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ο πύργος του χωριού - οχηρωματική κατασκευή απ΄οτην εποχή των Γενουατών.

Το ταξιδι μας συνεχίζει προς τα Μεστά, ένα άριστα καλοδιατηρημένο Μεσαιωνικό καστροχώρι. Η αρχιτεκτονική του χωριού με την πυκνή δόμηση πέτρινων σπιτιών δημιουργούν την αίσθηση λαβύρυνθου που μεταφέρει τους επισκέπτες στο χρόνο. Στην πλατεία του χωριού δεσπόζει ο Μεγάλος Ταξιάρχης, ενώ επίσης αξίζει μια επίσκεψη και ο Παλιός Ταξιάρχης, ο οποίος χτίστηκε το 1412. Αξιοθαύμαστο είναι το τέμπλο του ναού- σπάνιο και άριστο δείγμα τοπικής ξυλογλυπτικής τέχνης με παραστάσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη.

Επόμενος μας προορισμός είναι το Μουσείο Μαστίχας, μια πραγματική κυβωτός παράδοσης και πολιτισμού αυτής της περιοχής του νησιού. Το μουσείο επιχειρεί να αναδείξει την καλλιέργια και την επεξεργασία της Μαστίχας.

Τελευταία μας στάσης είναι στο γραφικό λιμανάκι του Εμπορειού. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η παραλία Μαύρος Γιαλός με τα μαύρα βότσαλα, από τις πιο αναγνωρισμένες παραλίες του νησιού.

 

Σημεία Εκκίνησης:

Η εκδρομή μας ξεκινάει από το γραφείο μας, Λεωφόρος Αιγαίου 12. Υπάρχει η δυνατότητα για παραλαβή από τα ξενοδοχεία, κατόπιν συνεννοήσεως.


Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα και το γραφείο μας θα επικοινωνήσει μαζί σας το συντομότερο.

* Όνομα :
* Επώνυμο :
* Τηλέφωνο :
* e-Mail :
Σχόλια :