Εκδρομή στη Βόρεια Χίο

143656130-1834683180031357-1938982850268662449-o

 

Διαδρομή: Μύλοι-Δασκαλόπετρα-Λαγκάδα-Καρδάμυλα

 

Φεύγοντας από την αφετηρία μας , 1.5 χλμ από την πόλη της Χίου βρισκόμαστε στην περιοχή Ταμπάκικα. Τα Ταμπάκικα αποτέλεσαν μια παλαιά βιομηχανική ζώνη της Χίου. Σήμερα δεσπόζουν τέσσερις αποκατεστημένοι ανεμόμυλοι. Οι ανεμόμυλοι αυτοί, μαζί με άλλους που υπήρχαν στην ίδια περιοχή, εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των γειτονικών βυρσοδεψείων , των εργαστηρίων στα οποία γινόταν κατεργασία δερμάτων. Χρόνος διαθέσιμος για φωτογραφίες.

Στη συνέχεια πηγαίνουμε στην Δασκαλόπετρα. Η περιοχή οφείλει το όνομά της στο μεγάλο δάσκαλο και ξακουστό ποιητή της αρχαιότητας, Όμηρο, όπου σύμφωνα με την παράδοση δίδασκε εδώ. Πρόκειται για μία παραλία, με μικρά και μεγάλα βότσαλα, πεντακάθαρα νερά, δίπλα στο ομώνυμο γραφικό λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες και τα καΐκια που μπορείτε να προμηθευτείτε ολόφρεσκα ψάρια, να γευτείτε θαλασσινούς μεζέδες με ουζάκι, ή να πιείτε τον καφέ και το ποτό σας, σε μια από τις πιο κοντινές παραλίες του νησιού. Στη Δασκαλόπετρα βρίσκεται η περίφημη πέτρα του Ομήρου. Εδώ σύμφωνα με την παράδοση , ο αγαπητός σε όλους τυφλός ποιητής και δημιουργός των επών της Ιλιάδας και της Οδύσσειας συνήθιζε να διδάσκει τους μαθητές του , παίζοντας λύρα με την θάλασσα να απλώνεται κάτω από τα πόδια του.

Φεύγουμε από την Δασκαλόπετρα και οδεύουμε προς το Μνημείο Ψυχάρη. Στην βόρεια πλευρά του Βροντάδου, σ’ ένα ωραίο λοφίσκο πάνω από τη θάλασσα, βρίσκεται το μαρμάρινο μνήμα του μεγάλου Χιώτη φιλόλογου και γλωσσολόγου δημοτικιστή Γιάννη Ψυχάρη (1854 - 1929). Ο Ψυχάρης γεννήθηκε στην Οδησσό της Ρωσίας, σπούδασε και δίδαξε ως καθηγητής στο Παρίσι όπου και πέθανε ενώ - κατά επιθυμία του - θάφτηκε στο Βροντάδο.

 

Επόμενος προορισμός μας είναι η Λαγκάδα. Η Λαγκάδα είναι ένα νέο χωριό, και είναι ένα από τα λίγα του νησιού που χτίστηκαν κοντά στη θάλασσα. Οι περισσότεροι κάτοικοί της είναι ναυτικοί οι οποίοι τριγυρνούν με τα εμπορικά καράβια τους στις θάλασσες όλου του κόσμου. Οι μόνιμοι κάτοικοί του χωριού είναι κυρίως ψαράδες, ενώ όσο αναπτύσσεται ο τουρισμός όλο και περισσότεροι ασχολούνται με τις νοστιμιές που πιάνουν καθημερινά οι ψαράδες με τα δίχτυα τους. Χρόνος ελεύθερος για φαγητό στις ταβέρνες της περιοχής.


Στη συνέχεια πηγαίνουμε στα Καρδάμυλα. Τα Καρδάμυλα είναι παραλιακό χωριουδάκι και αναπτύσσεται σε θέρετρο, διατηρώντας τα παραδοσιακά στοιχεία του. Έως τα τέλη του περασμένου αιώνα οι κάτοικοι ασχολούνταν αποκλειστικά με τη γεωργία και την κτηνοτροφία και σταδιακά άρχισαν να στρέφονται προς τη ναυτιλία. Aπό τα Καρδάμυλα κατάγονται ή γεννήθηκαν πολλοί, που ανήκουν στον μεγάλο εφοπλιστικό κύκλο της Eλλάδας, ενώ μεγάλος αριθμός των κατοίκων είναι ναυτικοί.

Χρόνος ελεύθερος για καφέ.

 


Φεύγουμε από τα Καρδάμυλα και οδεύουμε προς την χώρα όπου και η εκδρομή μας φτάνει στο τέλος της.

 

Σημεία Εκκίνησης:

Η εκδρομή μας ξεκινάει από το γραφείο μας, Λεωφόρος Αιγαίου 12. Υπάρχει η δυνατότητα για παραλαβή από τα ξενοδοχεία, κατόπιν συνεννοήσεως.


Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα και το γραφείο μας θα επικοινωνήσει μαζί σας το συντομότερο.

* Όνομα :
* Επώνυμο :
* Τηλέφωνο :
* e-Mail :
Σχόλια :