Ημερήσια επίσκεψη στις Οινούσσες


 

 

Διαδρομή : Δασκαλόπετρα - Λαγκάδα - Οινούσσες.

 

Προτείνουμε σε αυτήν την εκδρομή, να μεταβούμε στις Οινούσσες από το γραφικό λιμανάκι της Λαγκάδας.

Αναχώρηση από την πόλη της Χίου, με πρώτη στάση στη Δασκαλόπετρα. Στη Δασκαλόπετρα βρίσκεται η περίφημη πέτρα του Ομήρου. Εδώ σύμφωνα με την παράδοση , ο αγαπητός σε όλους τυφλός ποιητής και δημιουργός των επών της Ιλιάδας και της Οδύσσειας συνήθιζε να διδάσκει τους μαθητές του, παίζοντας λύρα με την θάλασσα να απλώνεται κάτω από τα πόδια του.

Φτάνοντας στη Λαγκάδα, επιβίβαση στο σκάφος και μεταφορά μας στις Οινούσσες.

Πλησιάζοντας το λιμάνι υποδέχεται μια χάλκινη γοργόνα με στέμμα και ένα ιστιοφόρο στο αριστερό χέρι καλωσορίζει τους επισκέπτες. Στην είσοδο του λιμανιού βρίσκεται το άγαλμα την Εγνουσιώτισσας μητέρα που με το μαντήλι χαιρετά τα παιδιά της που ξεμακραίνουν για τα μακρινά τους ταξίδια.  Περπατώντας από την προβλήτα φτάνουμε στην πλατεία της Ναυτοσύνης όπου ορθώνεται το μνημείο του Αφανούς Ναύτη, το πρώτο άγαλμα στην Ελλάδα αφιερωμένο στους απολεσθέντες ναυτικούς.

Στο κέντρο του λιμανιού βρίσκεται το εντυπωσιακό Ναυτικό Μουσείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1991 από το Νικόλαο Σπ. Λαιμό και αντικατέστησε το παλαιότερο (1965). Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται και μοντέλα πλοίων που κατασκευάστηκαν από Γάλλους, που είχαν αιχμαλωτιστεί από τους Βρετανούς την εποχή των Ναπολεόντειων Πολέμων. Επίσης υπάρχουν ναυτικά όργανα, εργαλεία καραβομαραγκών, παλιές φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής του Χιώτη ζωγράφου Αριστείδη Γλύκα, συλλογή όπλων του 18ου και 19ου αιώνα και γλυπτά της Γεωμετρικής Εποχής. Εδώ ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει πίσω στο χρόνο, τότε που τα Οινουσσιώτικα ιστιοφόρα ταξίδευαν στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο.

Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται η όμορφη εκκλησία του Αγίου Νικολάου με τα πολλά αφιερώματα, τριγυρισμένη από τα παραδοσιακά σπίτια που αποτελεί το στολίδι και καμάρι των κατοίκων του νησιού. Στον περίτεχνο, πλούσια διακοσμημένο με εξαίρετες αγιογραφίες και τάματα των ναυτικών, ναό φυλάσσετε τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου, το οποίο μεταφέρθηκε επίσημα από τη Σικελία το 2001.

Όσοι το επιθυμούν, μπορούν να μεταβούν στο Μοναστήρι του Ευαγγελισμού. Η Ιερά Μονή αποτελεί τάμα της οικογένειας Πατέρα προς την Παναγία. Αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα στη δυτική ακτή του νησιού, δίνει στον επισκέπτη την αίσθηση ότι πλησιάζει σε  περιοχή του Άθω. Εξαιρετικές αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου και πολλά κειμήλια και είδη λατρείας συνθέτουν το διάκοσμο του καθολικού. Η μετάβαση μπορεί να γίνει με ΙΧ, καθώς το νησί δεν υπάρχουν ταξί ή λεωφορεία.

Σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό βρίσκεται η παραλία του Μπιλάλι, ήρεμη παραλία με σχετικά ρηχά νερά.

Το μεσημέρι επιστροφή στο λιμανάκι της Λαγκάδας, χρόνος για βόλτα, μεσημεριανό ή για καφέ.

Το απόγευμα επιστροφή στην πόλη.

 

Σημεία Εκκίνησης:  Η εκδρομή μας ξεκινάει από το γραφείο μας, Λεωφόρος Αιγαίου 12. Υπάρχει η δυνατότητα για παραλαβή από τα ξενοδοχεία, κατόπιν συνεννοήσεως.