Θρησκευτική εκδρομή στη Βόρεια Χίο

Agia Markella

 

Διαδρομή: Μονή Μουνδών-Βολισσός-Αγ.Μαρκέλλα-Πιτυός

 

Ξεκινάμε από το λιμάνι της Χίου και κατευθυνόμαστε προς την Μονή Μουνδών. Η Μονή Μουνδών, είναι κτισμένη σε ένα ήρεμο φυσικό περιβάλλον στη Βορειοδυτική Χίο. Άγνωστη παραμένει η ακριβής χρονολογία ίδρυσης της Μονής, αν και υπολογίζεται το 1574.Η Μονή είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου κι είναι σήμερα εγκαταλελειμμένη.

 

Στην συνέχεια οδεύουμε προς την Βολισσό. Πρόκειται για ένα χωριό με μεγάλη ιστορία. Η Βολισσός, κατά το Θουκυδίδη, ήταν κάποτε μια παλιά αιολική πόλη και φημίζονταν ως η γενέτειρα του Ομήρου. Στην κορυφή του λόφου κατασκευάστηκε ένα κάστρο τα μεσαιωνικά χρόνια. Το Βυζαντινό κάστρο είχε σχήμα τραπεζίου με έξι κυκλικούς πύργους. Μέσα στο κάστρο υπήρχαν αρκετά κτίρια, δεξαμενές και εκκλησίες .Έπειτα επισκεπτόμαστε το οινοποιείο Κεφάλα. Η λειτουργία του ξεκίνησε το 2004 και έχει δυναμικότητα 30 τόνους κρασί. Στο υπόγειο κελάρι του Κτήματος υπάρχει κάβα με δρύινα γαλλικά βαρέλια για την ωρίμανση. Στο χώρο των οινοποιητικών εγκαταστάσεων λειτουργεί κατάστημα λιανικής πώλησης κρασιών.

 

Μετά από το κτήμα Κεφάλα κατευθυνόμαστε προς την Αγία Μαρκέλλα όπου υπάρχει το μεγαλύτερο προσκύνημα του νησιού , ο ιερός Ναός και ο τόπος μαρτυρίου Της Αγίας Παρθενομάρτυρος Μαρκέλλας της Χιοπολίτιδος , δίπλα στη θάλασσα. Στο χώρο του προσκυνήματος είναι κτισμένος ο ομώνυμος Ιερός Προσκυνηματικός Ναός της Αγίας και μετά από περίπου δύο χιλιόμετρα πεζοπορίας φθάνουμε στα Άγιασμα , όπου και ο τόπος Μαρτυρίου της.

 

Τελευταίος προορισμός της περιήγησης μας είναι το Πυτιός. Το Πυτιός είναι χτισμένο σε ένα μοναδικό περιβάλλον που συνδυάζει βουνό και πεδιάδα. Υπάρχει ένας παλαιός βυζαντινός πύργος , ένας ανεμόμυλος και μερικές εκκλησίες. Εκτός από τη δυνατότητα να κάνουμε έναν περίπατο γύρω από το χωριό , μπορούμε επίσης να απολαύσουμε το τοπικό κρέας και τους τοπικούς μεζέδες σε κάποια ταβέρνα. Φεύγουμε από το Πυτιός και κινούμαστε προς την πόλη όπου και τελειώνει η εκδρομή μας.

 

Σημεία Εκκίνησης:

Η εκδρομή μας ξεκινάει από το γραφείο μας, Λεωφόρος Αιγαίου 12. Υπάρχει η δυνατότητα για παραλαβή από τα ξενοδοχεία, κατόπιν συνεννοήσεως.


Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα και το γραφείο μας θα επικοινωνήσει μαζί σας το συντομότερο.

* Όνομα :
* Επώνυμο :
* Τηλέφωνο :
* e-Mail :
Σχόλια :