4ήμερη ακτοπλοϊκή εκδρομή την 25η Μαρτίου

dimitsana-3.jpg

 

Δημητσάνα – Ναύπλιο – Λεωνίδιο -Πόρτο Χέλι – Σπέτσες – Επίδαυρος –Νεμέα

 

 

Πέμπτη 24/3/22:  Χίο-Πειραιά

Συγκέντρωση στο γραφείο μας ΚΑΝΑΡΗΣ ΤΟΥΡΣ και στην συνέχεια επιβίβαση στο πλοίο της γραμμής με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά. Αναχώρηση στις 21.30 και διανυκτέρευση εν πλω.

Παρασκευή 1η ημέρα 25/3/22:

Άφιξη νωρίς το πρωί, επιβίβαση στο Πούλμαν και άμεση αναχώρηση. Ακολουθούμε την εθνική οδό προς Ισθμό της Κορίνθου (πιθανή ενδιάμεση στάση για καφέ) και συνεχίζουμε προς την Δημητσάνα όπου θα επισκεφτούμε το Μουσείο Υδροκίνησης (Πολιτιστικού Τμήματος Τραπ.Πειραιώς). Το υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης έχει αποκαταστήσει παραδοσιακές εγκαταστάσεις και υδροκίνητους μηχανισμούς. Το πρώτο κτήριο στεγάζει νεροτριβή και αλευρόμυλο με οριζόντια φτερωτή. Στο διπλανό δωματιάκι, με το τζάκι, ζούσε ο μυλωνάς με την οικογένειά του. Έξω από τον μύλο θα δείτε ρακοκάζανο, που στηνόταν στην ύπαιθρο μετά τον τρύγο για την παραγωγή τσίπουρου από τα στέμφυλα. Ακριβώς απέναντι, διώροφο κτήριο στέγαζε την κατοικία του βυρσοδέψη (πάνω) και το βυρσοδεψείο (κάτω). Το εσωτερικό του εργαστηρίου είναι χωρισμένο σε ζώνες που αντιστοιχούν στα διάφορα στάδια επεξεργασίας των δερμάτων. Το λιθόστρωτο οδηγεί σε πλάτωμα, όπου διαμορφώνεται φυσική δεξαμενή και καταλήγει στον μπαρουτόμυλο. Το μπαρούτι, ισχυρό στοιχείο της πολιτισμικής ταυτότητας της περιοχής, διατηρείται ζωντανό στη μνήμη και τις αφηγήσεις των κατοίκων της. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, οι Δημητσανίτες τροφοδοτούσαν τον αγώνα με το απαραίτητο αυτό πολεμικό. Συνεχίζουμε μέσω Στεμνίτσας όπου μπορούμε να κάνουμε σύντομη στάση και τέλος θα πάρουμε τον δρόμο για το όμορφο Ναύπλιο και στο ξενοδοχείο μας, τακτοποίηση στα δωμάτια και ελεύθερο χρόνο για να αφεθείτε στην μαγεία και το μύθο του Ναυπλίου. Περιπλανηθείτε στα στενά γύρω από την Πλατεία Συντάγματος, φωτογραφηθείτε, γευθείτε παγωτά, μελωμένους λουκουμάδες και άλλες εκπλήξεις στα κομψά ζαχαροπλαστεία. Διανυκτέρευση.

Σάββατο 2η ημέρα 26/3/22:

Μετά το πρωινό μας, επιβίβαση στο πούλμαν και ακλουθώντας τον δρόμο Νέα Κίος φτάνουμε στην ιστορική περιοχή, Μύλοι όπου και θα κάνουμε την πρώτη μας στάση. Εδώ θα επισκεφτούμε έναν από τους ομορφότερους ναούς της χώρας μας, αυτός της Ζωοδόχου Πηγής μέσα σε σπηλιά στο μαγευτικό σημείο όπου σμίγουν τα τρεχούμενα νερά του ποταμού Ερασίνου με το βαθύ πράσινο. Απέναντι από τον Ναό, εφόσον  σταθεί δυνατόν, θα επισκεφτούμε το ιδιαίτερο λαογραφικό μουσείο που θα αποτελείται από 3 τμήματα: μουσείο νερού, λαϊκής τέχνης & κουλτούρας, φυσικής ιστορίας. Στην συνέχεια συνεχίζουμε τον παραλιακό δρόμο για το παλιό ψαροχώρι Ξηροπήγαδο όπου είναι το 1ο χωριό στον οδικό άξονα της Αρκαδικής Ριβιέρας. Θα περάσουμε από το γνωστό Άστρος Κυνουρίας και φτάνουμε στην Παραλία Τύρου όπου είναι μία από τις παλαιότερες ναυτικές πολιτείες της Πελοποννήσου. Ανήκει στην περιοχή της ιστορικής Τσακωνιάς και ακόμη ομιλείται η Τσακωνική διάλεκτος και χορεύεται ο παραδοσιακός τσακώνικος χορός. Τέλος φτάνουμε στο πανέμορφο Λεωνίδιο όπου είναι χτισμένο στις ακτές του Μυρτώου πέλαγους κάτω από το όρος Πάρνωνα. Το Λεωνίδιο έχει πολλά όμορφα αρχοντικά μοναδικής αρχιτεκτονικής διεσπαρμένα στην πόλη μερικά εκ των οποίων έχουν τη μορφή πύργου. Ανάμεσά τους ξεχωριστή θέση κατέχει ο Πύργος Τσικαλιώτη (1808) και σήμερα φιλοξενεί κατά καιρούς καλλιτεχνικές εκθέσεις και εκδηλώσεις. Στην επιστροφή μας και αν ο χρόνος επιτρέπει αρχίζουμε την ανάβαση στις πλαγιές του όρους Πάρνωνας για επισκέψεις στην Μονή Μαλεβή. Η Ιερά Μονή Μαλεβής είναι ένα ιστορικό μοναστήρι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και υπάγεται στην Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας. Βρίσκεται σε απόσταση 20χλμ από το Άστρος και 5χλμ από το χωριό Άγιος Πέτρος, στις πλαγιές του όρους Πάρνωνας σε υψόμετρο 900μ. Η ονομασία Μαλεβή προέρχεται από την τοπική ονομασία της κορυφής του Πάρνωνα , Μαλεβός. Σύμφωνα με την παράδοση, η πρώτη μονή ιδρύθηκε κατά τον 8ο αι. (717 μ.Χ.) σε διαφορετική όμως θέση από την σημερινή. Επιστροφή πίσω στο Ναύπλιο και το ξενοδοχείο μας για ξεκούραση. Αν δεν έχετε προλάβει μπορείτε να βολτάρετε στο ιστορικό κέντρο της πόλης και να περιπλανηθείτε βλέποντας το μοναδικό σύμπλεγμα από φράγκικα, ενετικά και τούρκικα κτίρια. Να δείτε το αναστηλωμένο κτίριο της πρώτης Βουλής των Ελλήνων, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Θέατρο Τριανόν, τις εκκλησίες του Αγ.Σπυρίδωνα και του Αγ.Γεωργίου, το Δημαρχείο και άλλες ομορφιές του Ναυπλίου.  Διανυκτέρευση.

Κυριακή 3η ημέρα 27/3/22

Σήμερα μετά το πρωινό μας, επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση για το κοσμικό Πόρτο Χέλι όπου είναι πόλος έλξης της καλοκαιρινής ελίτ και βρίσκεται σε απόσταση 85 χλμ από το Ναύπλιο. Είναι χτισμένο σε φυσικό λιμάνι δίπλα στα ερείπια της αρχαίας πολιτείας των Αλιέων και ανήκει στον δήμο Ερμιονίδας. Από εκεί θα πάρουμε το πλοιάριο για να μας περάσει απέναντι στις Σπέτσες όπου είναι ιστορικό νησί του Αργοσαρωνικού. Το νησί πήρε το σημερινό του όνομα από τους Ενετούς αφού το ονόμασαν Ιζόλα ντι Σπέτζια που σημαίνει Νησί των αρωμάτων (λόγω των πολλών λουλουδιών που υπήρχαν). Την περίοδο 1821-1832 οι Σπέτσες έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση. Οι Σπετσιώτες πρώτοι ύψωσαν τη σημαία της Επανάστασης την 2η και 3η (Κυριακή του Λαζάρου) Απριλίου του 1821 με μεγάλη τελετή και κανονιοβολισμούς.  Ο σπετσιώτικος στόλος πήρε μέρος σε μεγάλο αριθμό ναυμαχιών όπως της Αρμάτας και την περίοδο αυτή κάνουν την εμφάνισή τους ηρωικά ονόματα όπως Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, Ανδρέας Μιαούλης, Μέξης και Μπαρμπάτσης, ονόματα τα οποία σήμερα κατέχουν υψηλή θέση στην Ελληνική ιστορία.

Στην επιστροφή μας πίσω στο Ναύπλιο θα σταματήσουμε στην Αρχαία Επίδαυρο όπου είναι ο σημαντικότερος αρχαίος τόπος λατρείας του θεού Ασκληπιού. Το όνομα Επίδαυρος της δόθηκε από τον τρίτο κατά σειρά άρχοντά της, που ήτα;ν και ήρωας της Επιδαύρου, τον Επίδαυρο, γιο του Άργους και της Ευάδνης. Σύμφωνα με τον Όμηρο πήρε ο Επίδαυρος μέρος στον Τρωικό Πόλεμο. Σε μια χαράδρα (στο Κινόρτιο όρος), το 340 π.Χ. ο αρχαίος αρχιτέκτονας Πολύκλειτος ο Νεότερος έκτισε , σύμφωνα με τον Παυσανία, το θέατρο της Επιδαύρου. Από όλα τα αρχαία θέατρα το θέατρο της Επιδαύρου είναι το ωραιότερο και το καλύτερα διατηρημένο. Προορισμένο για τη διασκέδαση των ασθενών έχει χωρητικότητα 13.000 θεατών. Χωρίζεται σε δύο μέρη. Ένα των 21 σειρών καθισμάτων για το λαό και το κάτω από 34 σειρές καθισμάτων, για τους ιερείς και τους άρχοντες. Επιστροφή πίσω στο ξενοδοχείο μας για ξεκούραση. Διανυκτέρευση.

Δευτέρα 4η ημέρα 28/3/22:

Μετά το πρωινό μας, θα έχουμε έτοιμα τα πράγματά μας και επιβίβαση στο Πούλμαν. Ξεκινάμε με επίσκεψη στο Παλαμήδι για να βγάλουμε όμορφες πανοραμικές φωτογραφίες. Στην συνέχεια αναχώρηση για να επισκεφτούμε τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και των Θολωτών τάφων των Ατρειδών. Οι Μυκήνες (Μυκήναι, Μυκήνη) είναι το σημαντικότερο και πλουσιότερο ανακτορικό κέντρο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα, το βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα, που πρώτος ύμνησε ο Όμηρος στα έπη του.  Οι μυκηναϊκοί θαλαμωτοί ή θαλαμοειδείς τάφοι έχουν ακανόνιστο σχήμα, λαξεύονται στο μαλακό πέτρωμα στις πλαγιές υψωμάτων και αποτελούνται από δύο τμήματα. Το δρόμο, ο οποίος κατέληγε σε μια θύρα με υπέρθυρο και τον κυρίως θάλαμο. Η είσοδος στο θάλαμο μετά την ταφή φραζόταν με ξερολιθιά, την οποίαν αφαιρούσαν και ξανάχτιζαν για κάθε νέα ταφή. Οι θάλαμοι ήταν διαφόρων μεγεθών και σχημάτων, συνήθως τετράπλευροι και κάποτε στρογγυλοί και ήταν σκαμμένοι μέσα σε πέτρωμα αρκετά μαλακό ώστε να σκάβεται και αρκετά συμπαγές ώστε να μη βυθίζεται.  Στην συνέχεια άφιξη στη Νεμέα, με τους υπέροχους αμπελώνες της και τα δεκάδες οινοποιεία. Οι ειδικοί την ονομάζουν «Ιταλική Τοσκάνη» και εκεί θα έχουμε την πρώτη μας επίσκεψη. Το κτήμα Γκόφα θα μας υποδεχτεί και θα μας ξεναγήσει στους χώρους της παραγωγής της εμφιάλωσης. Η οικογένεια Γκόφα καλλιεργεί τους ιδιόκτητους αμπελώνες και τους παραδίνει από γενιά σε γενιά.  Το 1959 ήταν η χρονιά που η οικογένεια αποφάσισε να αξιοποιήσει τον ιδιόκτητο αμπελώνα της στις περιοχές Κούτσι και Δάφνη και εκεί μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει ένα μαγευτικό τοπίο και να κατέβει στην υπόγεια κάβα και να γευτεί τα κρασιά.

Συνεχίζουμε για Λουτράκι όπου θα έχουμε χρόνο να ξεμουδιάσουμε πριν φτάσουμε στο λιμάνι του Πειραιά. Επιβίβαση στο πλοίο και 20.00 σαλπάρουμε πίσω για την Χίο μας. Διανυκτέρευση εν πλω.

 

Στην τιμή περιλαμβάνονται

  • Εισιτήρια πλοίου Χίο-Πειραιά-Χίο σε αριθμημένα αεροπορικά τύπου καθίσματα
  • 3 διανυκτερεύσεις με πρωινό σε κεντρικό 3* ξενοδοχείο στο Ναύπλιο (προτείνουμε Rex)
  • Πούλμαν της εταιρείας μας για την πραγματοποίηση της ανωτέρω εκδρομής
  • Συνοδός του γραφείου μας όπου θα είναι συνεχώς μαζί σας
  • Πλοιάριο από Πόρτο Χέλι για Σπέτσες και επιστροφή
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης για όλους τους εκδρομείς
  • Extra ασφάλεια covid-19 για όλους τους εκδρομείς

 

Σημαντικές σημειώσεις ώστε να έχουμε καλό ταξίδι και υγεία !!

Όλοι οι εκδρομείς οφείλουν να χρησιμοποιούν μάσκα προστασίας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Όλοι οι εκδρομές άνω των 12 ετών οφείλουν να πληρούν ΕΝΑ από τα παρακάτω κριτήρια (σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα):

1)     Πιστοποιητικό εμβολιασμού, 14 μέρες μετά τη τελευταία δόση

2)     Αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών

3)     Rapid Test 48 ωρών

4)     Πιστοποιητικό αντιγόνων έπειτα από τη νόσο σε ισχύ

 

Δεν περιλαμβάνονται είσοδοι σε αρχαιολογικούς χώρους ή μουσεία όπου υπάρχουν, ενδιάμεσα γεύματα, ποτά κατά την διάρκεια της εκδρομής και ότι άλλο δεν αναφέρουμε στα περιλαμβανόμενα. Επίσης ο Φόρος Διαμονής που είναι σε ισχύ από τις 1/1/2018 και πληρώνεται επιτόπου στην υποδοχή του ξενοδοχείου. Για 3* ξενοδοχείο ο φόρος είναι 1,50 ευρώ ανά δωμάτιο, ανά διανυκτέρευση (=4,50 ευρώ)


Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα και το γραφείο μας θα επικοινωνήσει μαζί σας το συντομότερο.

* Όνομα :
* Επώνυμο :
* Τηλέφωνο :
* e-Mail :
Σχόλια :