Ημερήσια εκδρομή στην Σμύρνη


Διαδρομή : Χίος - Τσεσμέ - Σμύρνη Τουρκίας

 

Διάρκεια : 08: 15 - 18:30

 

Λεπτομέρειες Μετακίνησης :

Συγκέντρωση στο τελωνείο της Χίου στις 07:30 πμ. Τελωνιακός Έλεγχος, καταγραφή στις λίστες επιβατών (check in) και επιβίβαση στο πλοίο, με το οποίο θα αναχωρήσουμε για Τσεσμέ στις 08.15 πμ.

Άφιξη στο λιμάνι του Τσεσμέ μετά απο περίπου 35 λεπτά, τελωνιακές διατυπώσεις και άμεση επιβίβαση στο πούλμαν. Περνώντας απο τα Αλάτσατα, ένα αμιγώς ελληνορθόδοξο χωριό πριν το 1922 και τα Βουρλά μια επίσης σημαντική κοιτίδα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας,  φτάνουμε στη Σμύρνη μετά απο περίπου 1 ώρα διαδρομής. Περιήγηση στις σημαντικότερες συνοικίες και αξιοθέατα. Ξεκινώντας από το Κοκαργιαλί, την Καραντίνα (Ενόπη) και το Καρατάσι, φθάνουμε στην πλατεία Κόνακ, όπου θα δούμε το ρολόι – σύμβολο της πόλης και το Κυβερνητικό Μέγαρο με τα ιωνικά στοιχεία στην πρόσοψή του, όπου μαρτύρησε ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος. Κατόπιν, θα περάσουμε από μπροστά από το σιδηροδρομικό σταθμό του Κασαμπά (19ος αι. ), το κλασσικού ρυθμού κτήριο του Ελληνικού Κεντρικού Παρθεναγωγείου και την άλλοτε ονομαζόμενη οδό Χατζηφράγγου στην περιοχή των νοσοκομείων. Συνεχίζουμε για τον Αγγλικό σιδηροδρομικό σταθμό του Αιδινίου στην περιοχή της Πούντας, με τα λιγοστά Λεβαντίνικα σπίτια που διασώζονται ακόμα για να καταλήξουμε στην παραλία του νέου << Και >>, όπου θα ξεχωρίσουμε την οικία Καπετανάκη, ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτήριο, που στεγάζει ξανά, μετά από 15 χρόνια το Ελληνικό Προξενείο.

Περίπατος στην πάλαι ποτέ συνοικία του Φραγκομαχαλά, τη σημαντικότερη και μεγαλύτερη από όλες τις φράγκικες συνοικίες της Ανατολής, που κατακλείσθηκε στο 2
ο μισό του 19ου αιώνα από ελληνικούς και αρμένικους πληθυσμούς. Περιήγηση στα στενά σοκάκια, όπου στέκονται ακόμα και σήμερα χαρακτηριστικά δείγματα της αστικής σμυρναίικης κατοικίας με τονισμένα τα κλασσικά στοιχεία στην αρχιτεκτονική τους. Ανάμεσα στις φράγκικες εκκλησίες και τα αρχοντικά, δίνουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να συνθέσει μια εικόνα από την αίγλη και τον πολυεθνικό χαρακτήρα της πόλης πριν την καταστροφή. Στη συνέχεια επιβίβαση στο λεωφορείο και διασχίζοντας κάθετα τον παράλληλο προς την προκυμαία δρόμο ( το Παραλλέλι των Σμυρνιών), θα περάσουμε μπροστά από του κλασσικού ρυθμού κτήριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (Υποκατάστημα του 1919) και το παλιό Τελωνείο (έργο του Άιφελ). Κατόπιν, ανηφορίζουμε από την πλατεία Κονάκ στους πρόποδες του όρους Πάγος και τους τούρκικους μαχαλάδες, διαδρομή που προσφέρει μια πανοραμική θέα της πόλης. Συνεχίζοντας προς τοεσωτερικό, περνώντας από την αρχαία αγορά της Σμύρνης, φθάνουμε στον Άγιο Βουκόλο, τη μοναδική ορθόδοξη εκκλησία που σώθηκε από την καταστροφή του 1922, αφιερωμένη στον πρώτο επίσκοπο Σμύρνης Βουκόλο. Ο Ναός έχει αποκατασταθεί και μαρτυρεί με την παρουσία του τις όμορφες αλλά και τις τραγικές στιγμές του ελληνισμού της πόλης.

Στη συνέχεια, ελεύθερος χρόνος στο πολύβουο παζάρι της Σμύρνης, το Κεμέραλτί. Εδώ βρίσκεται η παλιά Οθωμανική γειτονιά της πόλης με δαιδαλώδη σοκάκια, παλιά Οθωμανικά σπίτια και ένα αναστηλωμένο χάνι από τον 18ο αιώνα. Το απόγευμα συγκέντρωση και επιστροφή στο λιμάνι του Τσεσμέ. Επιβίβαση στο πλοίο και στις 18:30 αναχώρηση προς Χίο.

 

 

ΤΙΜΗ ΚΑΤ’ ΑΤΟΜΟ: 40E

Στην τιμή περιλαμβάνονται:

  1. Εισιτήρια πλοίου Χίο-Τσεσμέ-Χίο
  2. Ελληνόφωνος ξεναγός
  3. Μεταφορές-περιηγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα
  4. Περιήγηση στην πόλη της Σμύρνης
  5. Φόρος ISPS

Δεν περιλαμβάνεται:
Λιμενικός φόρος 2€  κατ’ άτομο (ανεξαρτήτως ηλικίας) του ιδιωτικού λιμανιού του Τσεσμέ, τον οποίο πληρώνετε στο check-in στο λιμάνι του Τσεσμέ.