Μουσεία


Στη Χίο υπάρχουν μουσεία τα οποία ο επισκέπτης μπορεί θαυμάσει αξιοθέατα τα οποία μαρτυρούν την ιστορία του νησιού. Τα πιο αξιοθαύμαστα μουσεία της Χίου είναι:

 

 

Μουσείο Μαστίχας

 

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου σκοπεύει να αναδείξει την παραγωγική ιστορία της καλλιέργειας και την επεξεργασίας της μαστίχας, την οποία εντάσσει στο πολιτιστικό τοπίο της Χίου.

Στην πρώτη ενότητα ανακαλύπτουμε την παραδοσιακή τεχνογνωσία της μαστιχοκαλλιέργειας. Στην δεύτερη ενότητα παρατηρούμε πώς η διαχείριση της μαστίχας ιστορικά διαμόρφωσε το αγροτικό και οικισμένο τοπίο της νότιας Χίου και των Μαστιχοχωρίων. Στην τρίτη ενότητα ενημερωνόμαστε για τη συνεταιριστική εκμετάλλευση και μεταποίηση της μαστίχας στους νεότερους χρόνους, που σηματοδοτεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της παραγωγικής ιστορίας της Χίου.  Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις χρήσεις με τις οποίες η μαστίχα σήμερα ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο. Η μουσειακή εμπειρία ολοκληρώνεται στην υπαίθρια έκθεση, στην οποία το κοινό έρχεται σε επαφή με το φυτό και το φυσικό περιβάλλον στο οποίο  ευδοκιμεί.

 

Citrus Άρωμα Μνήμης


Το Μουσείο Citrus έχει έδρα ένα μοναδικό αρχοντικό του 1742, μέσα στον γνωστό Κάμπο της Χίου, με τα πανέμορφα αρχοντικά με τους ψηλούς πετρόχτιστους τοίχους, ώστε να μην φαίνονται αυτά από το δρόμο, και τις μυρωδιές από τις λεμονιές και τα εσπεριδοειδή.Το "Citrus-άρωμα μνήμης" δημιουργήθηκε σκοπεύοντας να προβάλει την ιστορία των εσπεριδοειδών του Κάμπου. Το κάτω τμήμα του αρχοντικού αποτελεί ένα δυναμικό εκθεσιακό χώρο, όπου μπορεί κανείς να πληροφορηθεί συγκεκριμένα για:

Δίπλα στο μουσείο και μέσα σε μια πανέμορφη αυλή, λειτουργούν μία μικρή καφετέρια και ένα μαγαζάκι όπου μπορεί  να δοκιμάσει κανείς και να αγοράσει χιώτικες γεύσεις που παρασκευάζονται αποκλειστικά από το Citrus, όπως γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, λουκούμια, λικέρ, ζυμαρικά με εσπεριδοειδή, αμυγδαλωτά και ό,τι άλλο βάζει ο νους σας.

 

Αρχαιολογικό Μουσείο


Η μόνιμη επανέκθεση, που καταλαμβάνει χώρους με εμβαδόν 1.200 τ.μ., έχει τον τίτλο "Χίος τ’ έναλος πόλις Οινοπίωνος". Το κτιριολογικό πρόγραμμα προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις της έκθεσης και στις νέες μουσειολογικές αντιλήψεις, τόσο για την παρουσίαση των πολιτισμικών αγαθών όσο και για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, χωρίς να θιγεί κατ’ουδένα τρόπον η αρχιτεκτονική του κτηρίου. Η έκθεση περιλαμβάνει τα αντιπροσωπευτικά δείγματα της τέχνης και της καθημερινής ζωής στο νησί από την Τελική Νεολιθική περίοδο ως και την ύστερη Ρωμαιοκρατία.Τους εκθεσιακούς χώρους, οι οποίοι στεγάζονται σε τρεις ορόφους, αποτελούν πέντε αίθουσες για τη μόνιμη έκθεση και μία για την περιοδική. Στον πρώτο όροφο, ο οποίος περιλαμβάνει τρείς αίθουσες φιλοξενούνται: α) εκθέματα της προϊστορικής Χίου από την Τελική Νεολιθική Εποχή ως την μυκηναϊκή περίοδο,    β) δείγματα κοροπλαστικής και γλυπτά (αγάλματα, πορτραίτα, ανάγλυφα) από τον 8ο αι. π.χ ως και τη ρωμαϊκή περίοδο και γ) επιτύμβιες στήλες και επιγραφές. Στον δεύτερο όροφο, ο οποίος περιλαμβάνει δύο αίθουσες, φιλοξενούνται δείγματα κεραμικής και μεταλλοτεχνίας από την αρχαϊκή ως και τη ρωμαϊκή περίοδο και τα σημαντικότερα δείγματα της αρχιτεκτονικής.Τέλος στον αύλειο χώρο του Μουσείου έγινε αναστήλωση "μακεδονικού τύπου" τάφου και τοποθετήθηκαν αρχιτεκτονικά μέλη που βρέθηκαν σποραδικά σε όλο το νησί της Χίου.

 

Ναυτικό Μουσείο


Το Ναυτικό Μουσείο Χίου ιδρύθηκε να εκπροσωπήσει την ναυτική ιστορία και παράδοση της Χίου, καθώς και το ρόλο που παίζει στον σύγχρονο ναυτιλιακό κόσμο.Η έκθεση καταδεικνύει  το σημαντικό ρόλο που έπαιξε η Χίος στην ανάπτυξη της ναυτιλίας κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα, προπαντός στην «χρυσή εποχή» της μεταπολεμικής ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας.Εκτός από τον κύριο στόχο του Μουσείου να παρουσιάζει την ναυτική ιστορία και κληρονομία της Χίου, προβάλει επίσης αυτή την παράδοση με διαλέξεις και συνέδρια, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για την προώθηση της ιστορίας και τις παραδόσεις του ελληνικού εμπορικού ναυτικού, σε μαθητές και επισκέπτες που έρχονται από όλο τον κόσμο.Το Ναυτικό Μουσείο Χίου εκπροσωπεί την πλούσια ναυτική και εμπορική παράδοση του νησιού, η οποία ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο και είμαστε πάντα στην ευχάριστη θέση να σας καλωσορίσομε να ταξιδέψετε μαζί μας.

 

Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς


Το Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1995. Είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα σε έκθεση αντικειμένων καθώς διαθέτει περισσότερα από 6000 εκθέματα. Ο χώρος του μουσείου (550 τμ) αναπαριστά ένα μικρό παραδοσιακό χωριό. Περιέχει αντικείμενα και εργαλεία από 40 επαγγέλματα περισσότερα από τα οποία έμειναν στην ιστορία, όπως του παπουτσή, ράφτη, καλαθά, παπλωματά, σιδερά, γανωματά, κοσκινά, μυλωνά, αγγειοπλάστη, λούστρου, κηροποιού, σαμαρά, τενεκετζή, μαραγκού, ξυλοκόπου, οικοδόμου, γεωργού, μελισσοκόμου, χασάπη, κουρέα, πολιτικού μηχανικού δημοσίων έργων και καραγκιοζοπαίχτη.Επίσης περιέχει ένα ρεμπικαριό (αποστακτήριο ούζου-σούμας), ένα ελαιοτριβείο, ένα χωράφι με το αλώνι του και ένα καφενείο-κουρείο. Τέλος περιέχει ένα παραδοσιακό Χιώτικο σπίτι με την κουζίνα του, την τραπεζαρία του, το υπνοδωμάτιο του, την τουαλέτα του και την αποθήκη του. Τα εκθέματα του μουσείου κάποια από τα οποία είναι μοναδικά, αποτελούν πολύ σημαντικά στοιχεία για τη λαογραφία της Χίου καθώς μας παρουσιάζουν τους επαγγελματίες τεχνίτες που εργαζόταν και κινούταν μέσα στα χωριά της Χίου. Τα εκθέματα έχουν δωρίσει κυρίως κάτοικοι από όλη τη Χίο, αλλά και διάφορα μέρη της Ελλάδας.

 

Βυζαντινό ΜουσείοΤο Βυζαντινό Μουσείο Χίου στεγάζεται στο Οθωμανικό Τέμενος Μετζιτιέ, το οποίο κτίσθηκε με χορηγία του Σουλτάνου Αβδούλ Μετζήτ στα μέσα του 19ου αιώνα στην πλατεία της πόλης Χίου. Αποτελείται από το ξυλόστεγο προστώο, την κεντρική αίθουσα που καλύπτεται με τρούλλο και ένα ευρύχωρο υπόγειο. Στην πλακόστρωτη αυλή του υπάρχουν, σε συμμετρικές θέσεις, δύο όμοια μικρά λιθόκτιστα οικοδομήματα. Το ένα είναι κρήνη με επένδυση από μαρμάρινες πλάκες και το δεύτερο λειτουργεί σήμερα ως χώρος προβολής οπτικοακουστικού υλικού.
Η έκθεση περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές ενότητες. Κάθε ενότητα σχολιάζεται με κείμενα και εποπτικό υλικό γενικού ή ειδικού περιεχομένου. Όλα τα εκθέματα έχουν δίγλωσση λεζάντα. Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να κινηθεί στον χώρο της έκθεσης είτε ακολουθώντας την καθορισμένη πορεία, είτε ελεύθερα.